Nej til discount

Hverken DLF, KL eller Rektorforsamlingen er interesseret i en kort læreruddannelse

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Haslev Seminariums forslag om en toårig læreruddannelse vinder ikke megen genklang hverken hos Danmarks Lærerforening, Kommunernes Landsfor-ening (KL) eller i Rektorforsamlingen.

Formanden for Rektorforsamlingen Per Frimer-Larsen vil ikke støtte, at Haslev kommer med forslaget alene.

'Vi ønsker ikke at handle hver for sig. Hvis der skal handles af den type, som der bliver ansøgt om, så skal det ske i fællesskab. Og det betyder, at det skal være et mere koordineret uddannelsestilbud', siger han.

Hvorvidt rektorerne vil være interesserede i en kortere uddannelse i det hele taget, mener Per Frimer-Larsen ikke, at han kan vide endnu. Han synes ikke, at det er seminarierne, der skal have en mening om, at der skal oprettes en kort læreruddannelse.

'Der skal være enighed om, at der skal gøres noget, blandt de parter, der skal ansætte dem, og de parter, der skal sætte det politisk i gang, og der skal skaffe pengene til systemet. Men vi har da helt klart en mening om, hvad man kan gøre, hvis de bliver enige', siger han.

Det ser dog ikke umiddelbart ud, som om DLF og KL vil blive enige om, at man skal oprette en kort læreruddannelse.

DLF-formand Anni Herfort siger:

'Vi er ikke interesseret i en alternativ læreruddannelse, som er en discountuddannelse. Den uddannelse, vi har, måtte gerne være længere og gøre mere ud af de psykologiske og pædagogiske aspekter. Så at gå ind og oprette en ny, som er dårligere, vil absolut ikke løse problemet'.

Heller ikke i Kommunernes Landsforening er man indstillet på at løse problemet med lærermanglen ved at følge Haslevs forslag.

'Det er ikke nogen god ide. Jeg synes ikke, at man skal gå på akkord med kvaliteten i læreruddannelsen. Til gengæld synes jeg, at man skal supplere lærerkorpset med kræfter udefra, der har anden uddannelsesmæssig baggrund, og så give dem noget ekstra- eller videreuddannelse', siger formanden for KL, Anker Boye.

Anker Boye er altså imod at oprette en 'minilæreruddannelse', men hvis Haslevs forslag forudsatte, at ansøgerne havde en anden højere uddannelse bag sig, vil Anker Boye ikke udelukke, at forslaget kunne komme på tale.

DLF, KL, Undervisningsministeriet og Rektorforsamlingen skal mødes til en intern høring, hvor man skal tage stilling til, om man mener, at der vil blive store problemer med lærermangel, og hvad man i givet fald vil gøre ved den.

'Vi glæder os til at drøfte mulighederne, og jeg vil ikke udelukke noget på forhånd, men vi er principielt ikke interesseret i noget, der er en forringelse af den uddannelse, vi har i dag, og derved skaber A- og B-lærere', siger Anni Herfort.-pai