Debat

Kære overenskomstansatte - stem ja

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Du skal i løbet af de nærmeste dage benytte dig af din demokratiske ret til indflydelse i forhold til forliget. Du skal selvfølgelig vægte plusser og minusser og holde dem op mod hinanden for derefter at vurdere, om der er tale om et fornuftigt forlig eller et helt ubrugeligt forslag, som du vil gå i konflikt for at forhindre.

Når du skal vurdere resultatet, er det helt rimeligt, at du ser på dine egne løn- og arbejdsforhold og lader det indgå i dine overvejelser.

Du får en ny arbejdstidsaftale uden optælling af U-, F- og Ø-tid. Aftalen sikrer dig et større professionelt råderum, hvor det i høj grad er op til dig og dit team at planlægge og gennemføre undervisningen. Aftalen sætter desuden et 'hegn' om den tid, du har til din individuelle forberedelse, og aftalen sikrer dig tid til lærersamarbejde.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Du er som overenskomstansat ofte en yngre lærer, hvor de løn- og pensionsforhold, som nu er til afstemning, får stor betydning for dig i fremtiden. Aftaleresultatet indeholder nemlig en historisk god lønaftale, hvor du stiger et sted mellem 25.000 kroner og 45.000 kroner i årsløn i løbet af de næste tre år.

Du overgår til et nyt lønsystem, som til fulde opfylder DLF's krav til en underviserlønmodel, hvor der er store løndele til dem, der underviser meget, og som udmøntes efter objektive kriterier.

Hvis du er en af de yngre overenskomstansatte, overgår du til ny løn med en grundlønsmodel med kun tre skalatrin, der bevirker, at du hurtigere kommer på slutløn. Du får en høj begyndelsesløn, der hvor du også har de største etableringsomkostninger og udgifter til studielån med videre, og din livsløn er sikret.

De lidt ældre overenskomstansatte lærere i 'mellemgruppen' får det bedste fra de to lønsystemer - det nye og det gamle. De får lov til at fortsætte i det gamle lønforløb mod en foreløbig slutløn på skalatrin 40.

For alle overenskomstansatte lærere gælder det, at vores overenskomstpension forbedres. Arbejdsgiveren skal i fremtiden indbetale 15,3 procent til Lærernes Pension. Det vil give en beskeden pensionsfremgang på cirka 2 procent på alderspensionen, men det vil forbedre vores risikodækning ved død og invaliditet. Det er der desværre alt for mange, der får brug for. Statistik viser nemlig, at cirka en tredjedel af alle lærere enten dør eller bliver invalide, inden de når pensionsalderen.

Den vigtigste gevinst på længere sigt ligger i den gennemsnitslønsgaranti, som er aftalt ved overgangen til ny løn. Garantien sikrer, at den løndifference, der opstår, når en ældre kollega går på pension, og en ung og billigere lærer ansættes i stedet, tilfalder lærergruppen. Løndifferencen går altså ikke i kommunekasserne. Vi beholder altså pengene i vores system. Pengene har vi så ved de kommende overenskomstforhandlinger og dermed også 'råd' til at finansiere en væsentlig forbedring af overenskomstpensionen.

Derfor er det selvfølgelig ikke ligegyldigt, hvordan du stemmer, når du forhåbentlig bruger din demokratiske ret. Hvis du vælger at stemme ja, er du med til at sikre dine pensions-, løn- og arbejdsforhold mange år frem i tiden.

Det er ikke omkostningsfrit at stemme nej til aftalen, og derfor opfordrer jeg dig - som overenskomstansat - til at stemme ja.

Selvfølgelig synes jeg også, at dine tjenestemandskolleger bør stemme ja, de får de samme fordele, og så vil de være solidariske med de unge lærere.

Lars Busk Hansen

overenskomstansat formand

for Hjørring-Hirtshals Lærerkreds og formand for Medlemsforum Vest, Lærernes Pension