Blog
0   4

Den Danske Sprogkreds´julekalender den 20. december: At spise af nogens hånd

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Idiomatiske udtryk har både en konkret og en overført betydning, og det gælder også udtrykket at spise af nogens hånd.

Dagens kalenderlågeudtryk er at spise af nogens hånd.

Idiomatiske vendinger er karakteriseret ved at have både en konkret og en overført betydning. Den konkrete betydning af dette udtryk kender vi fra menneskers forhold til dyr i naturen, hvor både vilde fugle og dyr kan lokkes til at spise af et menneskes hånd. Overført kan udtrykket bruges om mennesker. Hvis en kvinde spiser af en mands hånd, betyder det, at hun er økonomisk afhængig af ham – og sandsynligvis også tilpasser sig hans væremåde. I endnu videre forstand kan det bruges om alle former for magtforhold, hvor den ene part underordner sig den anden.

Udtrykket at spise af nogen hånd er med i bogen Med ja-hatten på. Idiomatiske vendinger i moderne dansk, som netop er udkommet på Forlaget Bostrup. Bogen koster 129 kr. og kan bestilles gennem alle danske boghandler.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.514 andre er allerede tilmeldt