Blog
1   1

Til vinterbal i vinterland

Abonner på nyt om Folkeskolens musikrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Når traditionens bærende søjler står for skud, hvad skal vi så stille op med Sankt Hans bålet og hele dens heksesymbolik?

Det er blevet moderne IKKE at støde folk på manchetterne og omskrive alt til eufemismer. Nogen vælger endog, i rummelighedens tjeneste, at omtale en hæderkronet tradition som julen som blot vinter-et-eller-andet. Men en så forkrampet manøvre ender med at give bagslag, da flertallet føler sig hægtet af. Man bliver ikke religiøs af at synge religiøse julesange: Man bliver det af at have troen helt inde i hjertet, og hvad der sker i folks hjerter – det er en privatsag.  

Dannebrog og hygge

Vores eget lille rød/hvide flag repræsenterer for de fleste danskere noget forholdsvis fredsommeligt. Under den såkaldte “Muhammed-krise” fik piben dog en anden lyd, da vi på TV pludseligt så børnefødselsdagens ultimative symbol blive brændt af til hadefulde tilråb. Jeg talte fornyelig med en tysker, der fandt vores hang til at flage dybt besynderligt. Men, med deres historie taget i betragtning, kan man også godt forstå en vis grad af reservation. Vorherre havde nok andre planer med Dannebrog, da det faldt ned fra himlen i Baltikum, end Hitler havde, da han erstattede det tyske flag med et hagekors.  

Hvad så med Sankt Hans bålet?

Artiklen fortsætter under banneret

Når traditionens bærende søjler står for skud, hvad skal vi så stille op med Sankt Hans bålet og hele dens heksesymbolik? Overtro har gennem tiderne ført folk ud på et overdrev, og nævnte bål er velsagtens et levn fra den tid. Hvis de efterladtes ofre så, hvordan vi lemfældigt omgærdede os med bål og brand til Sankt Hans, ville samme kranke skæbne sikkert overgå de implicerede gæster. Heldigvis skriver vi 2019, så løsningen skulle nok kunne findes over en kop kaffe. Men vi skal passe på med ikke at blive for nærtagende. Der findes faktisk steder i verden, hvor de tre store monoteistiske religioner lever side om side i fred og fordragelighed. Julen er hjerternes fest, ikke religionernes. Lad det blive ved det, og kalde tingene for det, de nu hedder – så glædelig jul!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
693 andre er allerede tilmeldt