Blog
2   12

Hjerternes fest og stavlimning..

Abonner på nyt om H&D-blokken i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Julehjerter af træ...

 

Det kan være fint som håndværk og designlærer at nørde lidt ved siden af undervisningen – at træne. Ligesom idrætslæreren måske også løber en tur.

I anledningen af julen har jeg leget med at stavlime træ til julehjerter.

Store hjerter

Artiklen fortsætter under banneret

Det startede med de store julehjerter til pynt. De er limet sammen af ahorn/birk og en slags kebony som den mørke træsort. Klodserne er af samme tykkelse som den runde del af hjertet. Først er firkanten med 3 x 3 klodser limet sammen med alm. trælim. Så er rundingerne som er savet på elektrisk dekupørsav limet på. For en sikkerhedsskyld har de fået en dyvel mellem rundingen og firkanten.

I det ene hjerte er der lagt finér imellem som dekoration. 

Det hele er slebet godt ned til korn 22O og behandlet med linolie.

Hanken er lavet af kobber som jeg synes giver en flot varm glød. Kobberet er klippet på pladesaks og boret med 8 mm hul på søjleboremaskine. Hvis du ikke er vant til det – så pas på når der bores – metal skal fastholdes når man borer – drejer det først rundt er det som en roterende kniv. For at gøre det lidt råt er hjertet sat sammen en møtrik og en bolt. Man kan overveje (eller lade eleverne overveje!) om man kan vende hanken så det er lettere at hænge hjertet op derhjemme. Eller lave den af stof.

Små hjerter

Jeg har altid været fascineret af at skalere ting op eller ned i størrelse. Derfor fik jeg ideen til bagefter at lave hjerter så små som muligt – til øreringe. Her har jeg høvlet pinde (maghoni og ahorn) på tykkelseshøvlen ned til fineste indstilling så jeg fik nogle kvadratiske pinde der lignede lidt store tændstikker. Rundingerne er lavet på drejebænk som en lang pind, og dernæst flækket på langs. 

Det hele er limet - og vupti kan man på dekupørsaven save fine skiver som øreringe, som når man skærer skiver af spegepølsen! 

Slibning, linolie og påmontering af ørestikkere er lavet i 1 mm. sølvtråd.  

Kan det så bruges i undervisningen direkte? 

Jeg mener bestemt at valgholdselever eller en god 6. klasse sagtens kan arbejde med teknikkerne specielt hvis læreren har høvlet træet inden – men jeg har endnu ikke afprøvet det.. De ældste elever kan også dreje den runde den af øreringene, som jo er langsdrejning af den mere fredsommelige slags.

For eleverne kan det gøres mere enkelt med 2 x 2 klodser. Hjerterne kan stadig kan blive fine.

God jul – husk det er hjerternes fest.  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.182 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
356 andre er allerede tilmeldt