Omkring 800 studerende afvises hvert år på STEM-uddannelserne, men nu skal 102 millioner kroner ekstra sikre flere studiepladser

102 millioner kroner til øget optag på STEM-uddannelser

Regeringen og aftalepartierne bag bevillingsreformen er enige om at fordele 102 millioner kroner til videregående uddannelser inden for naturfag – STEM – science, technology, engineering og matematics, så færre studerende bliver afvist.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Aftalepartierne er Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

Pengene til øget optag er for perioden 2019-2022, ifølge en pressemeddelelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

"Det er rigtig godt, at vi nu kan optage flere kvalificerede ansøgere til STEM-uddannelserne i hele landet. Det har været et stort ønske for uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet. Det øgede optag kan bidrage til, at vi får adgang til kvalificeret arbejdskraft. Og vi kan samtidig få flere nyuddannede, der har de kompetencer, der er nødvendige for at lykkes med den grønne omstilling", siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Ministeren har lagt vægt på at få en model for udmøntning af midlerne, hvor der tages højde for en høj grad af regional spredning, så pengene kommer til gavn på STEM-uddannelser i hele landet. 

Fra 2017-2019 blev der i gennemsnit årligt afvist mere end 800 kvalificerede ansøgere, som ikke kunne få plads på nogen af de ikke-dimensionerede STEM-uddannelser. En ikke-dimensioneret uddannelse er en uddannelse, hvor der typisk er stor efterspørgsel efter arbejdskraft og dermed lav ledighed blandt nyuddannede.

"STEM-uddannelserne er kendetegnet ved, at de nyuddannede kommer lettere i job end på mange andre uddannelser. Derfor er det ærgerligt, når en ansøger, som lever op til alle adgangskravene, bliver afvist alene, fordi der ikke er pladser nok på en uddannelse. Det gør vi nu noget ved", siger Ane Halsboe-Jørgensen i pressemeddelelsen.

De 102 millioner kroner bliver fordelt blandt de uddannelsesinstitutioner, som i perioden 2017-2019 har afvist kvalificerede ansøgere.

Pengene til initiativet stammer fra aftalen om det nye bevillingssystem, der blev vedtaget i 2017. Her blev det blandt andet besluttet at prioritere kapacitetsopbygning og et øget optag på videregående STEM-uddannelser.