Fysik/kemi
1   5

102 millioner kroner til øget optag på STEM-uddannelser

Regeringen og aftalepartierne bag bevillingsreformen er enige om at fordele 102 millioner kroner til videregående uddannelser inden for naturfag – STEM – science, technology, engineering og matematics, så færre studerende bliver afvist.

Aftalepartierne er Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

Pengene til øget optag er for perioden 2019-2022, ifølge en pressemeddelelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

"Det er rigtig godt, at vi nu kan optage flere kvalificerede ansøgere til STEM-uddannelserne i hele landet. Det har været et stort ønske for uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet. Det øgede optag kan bidrage til, at vi får adgang til kvalificeret arbejdskraft. Og vi kan samtidig få flere nyuddannede, der har de kompetencer, der er nødvendige for at lykkes med den grønne omstilling", siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Ministeren har lagt vægt på at få en model for udmøntning af midlerne, hvor der tages højde for en høj grad af regional spredning, så pengene kommer til gavn på STEM-uddannelser i hele landet. 

Artiklen fortsætter under banneret

Fra 2017-2019 blev der i gennemsnit årligt afvist mere end 800 kvalificerede ansøgere, som ikke kunne få plads på nogen af de ikke-dimensionerede STEM-uddannelser. En ikke-dimensioneret uddannelse er en uddannelse, hvor der typisk er stor efterspørgsel efter arbejdskraft og dermed lav ledighed blandt nyuddannede.

"STEM-uddannelserne er kendetegnet ved, at de nyuddannede kommer lettere i job end på mange andre uddannelser. Derfor er det ærgerligt, når en ansøger, som lever op til alle adgangskravene, bliver afvist alene, fordi der ikke er pladser nok på en uddannelse. Det gør vi nu noget ved", siger Ane Halsboe-Jørgensen i pressemeddelelsen.

De 102 millioner kroner bliver fordelt blandt de uddannelsesinstitutioner, som i perioden 2017-2019 har afvist kvalificerede ansøgere.

Pengene til initiativet stammer fra aftalen om det nye bevillingssystem, der blev vedtaget i 2017. Her blev det blandt andet besluttet at prioritere kapacitetsopbygning og et øget optag på videregående STEM-uddannelser.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.453 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.863 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.013 andre er allerede tilmeldt