Blog
0   8

Den Danske Sprogkreds´ julekalender den 15. december: Hvidvinsglas og middagslur

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Fejl i sammensatte ord kan skabe alvorlige misforståelser

Mange danskere har problemer med sammensatte ord, og vi ser masser af fejl overalt.

Årsager til fejl

Nogle fejl skyldes stavekontrol, der reagerer mod ord, der ikke eksisterer i programmet, andre skyldes påvirkning fra engelsk, og atter andre skyldes almindelig uvidenhed og sjusk.

Grundregler

Artiklen fortsætter under banneret

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt et ord skrives i et eller flere ord, findes der nogle grundregler:

Udtale

Sammensatte ord har et hovedtryk og et bitryk. To selvstændige ord har to tryk.

En lærer, der kommer fra Danmark, er en dansk lærer med et tryk på dansk og et på lærer.

En person, der underviser i dansk, er dansklærer med en større grad af tryk på dansk og en mindre grad af tryk på lærer. En dansklærer kan sagtens have et andet statsborgerskab end dansk. Der er f.eks. mange polske dansklærere på de polske universiteter og sprogskoler.

Bøjning

Sammensatte ord får kun endelser til sidst ved bøjning. En dansklærer bliver til dansklæreren i bestemt form. En dansk lærer bliver til den danske lærer.

Fuge-bogstaver

Når to ord sættes sammen får de nogle gange tilføjet et såkaldt fuge -e for at forhindre for mange konsonanter efter hinanden. En hund, der godt kan lide at sidde på skødet af sin ejer er en skød-e-hund, og et hus ude i haven beregnet til en hund er et hund-e-hus.

Der findes også et fuge-s. Det bruges oftest ved sammensætninger med tre led. Det hedder således et vinglas, men et hvidvinsglas, blomkål, men et hvidkålshoved og blomkålsører.

Der kan godt være flere fuge s´er i et ord. Det er f.eks. tilfældet i ordet fødselsdagslagkage.

S´erne hjælper os til at analysere de lange ord. Mens et hvidvinsglas er et glas beregnet til hvidvin, er et krystalvinglas et vinglas af krystal. En middagslur er noget, man tager ved middagstid, og en spisebordsstol er en stol, der passer til spisebordet. Børneskindsko er skindsko til børn, men børneskindssko er noget frygteligt noget, som det er strafbart at producere.

Undtagelser

Der findes imidlertid også fuge s´er i nogle relativt få ord, der ikke har en sammensætning som 1. led. Det gælder f.eks. aftensmad, Carlsberg og stikkelsbær.

Dialektal og historisk variation

Der er også en del dialektal og historisk variation i forhold til brugen af fuge-s, og som et kuriosum kan jeg fortælle, at jeg bor på en vej, der i den ene ende har et skilt med teksten Herlufsholmvej og i den anden et skilt med teksten Herlufsholmsvej.

Illustration fra bogen Med ja-hatten på. Idiomatiske vendinger i moderne dansk, Forlaget Bostrup 2019.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.514 andre er allerede tilmeldt