Blog
0   4

Ord og u-ord

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Med årets ord bliver der sat fokus på sproget og ikke mindst på det, der optager os.

Klima og politik i Europa

“Klimatosse” blev årets ord i Danmark, kåret af Dansk Sprognævn og DR’s P1 og det ord kan bruges af både de, der kæmper for klimaet og de, der synes at klimadebatten har taget overhånd. Ude i Europa findes også en sådan kåring, og klimaet styrer. I England vandt “climate emergency” og i den tysktalende del af Schweiz vandt ordet  “Klimajugend”, i den fransktalende vandt “vague verte” og i den italiensktalende vandt “onda verde”. For første gang er rætoromansk med fra Schweiz og der vandt ordet “luf” som jeg har ladet mig fortælle betyder ulv og vistnok refererer til de debatter, der foregår i det sprogområde. I Tyskland berettigede juryen fra Gesellschaft für deutsche Sprache (GfdS) beslutningen om at lade ordet “Respektrente” vinde, ved at understrege skabelsen af et nyt værdiord i den politiske debat. “Respektrente” henviser til en grundlæggende pension for mennesker, der har arbejdet i 35 år og derved bekæmpe aldersfattigdom samt vise respekt for et langt arbejdsliv. I Østrig vandt ordet “Ibiza”, der er nøgleordet for en politisk skandale, der blev afsløret ved videooptagelser på ferieøen. Årets ord i Frankrig er enten ikke offentliggjort endnu eller jeg kan bare ikke finde det. Jeg har ellers søgt længe, men mon ikke det kunne være; “gilets jaunes” eller “éco-anxiété”? Politik eller klima.

U-ord

I Østrig og Tyskland kårer man også u-ord, Unwort - altså ord, der har fået en stødende, kedelig eller kikset klang i en bestemt sammenhæng og som der skal kigges kritisk på. Når jeg hører ordet u-ord kommer jeg til at tænke på de uldne og underlige ord som;  topstyring, testresultater, tidsdiskussion, reform og fagfaglighed (er det det, vi almindelige mennesker kalder faglighed?) Årets ord i folkeskolen måske?

Artiklen fortsætter under banneret

Med ønsket om en glædelig jul til alle


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
899 andre er allerede tilmeldt