Blog
0   6

Fra os til jer: Nye eksempelprøver i naturfagene

Abonner på nyt om Ulla Hjøllund Linderoth i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Ventetid, usikkerhed og forventningens glæde. Uanset hvordan ventetiden har været, er de nye eksempelprøver klar til elever og lærere.

For tre uger siden blev det offentliggjort, at der til sommer er nye digitale prøver i naturfagene. Vi er i Opgavekommissionen i naturfag glade for at kunne præsentere dugfriske eksempelprøver i hvert af fagene geografi, biologi og fysik/kemi.

Hvad siger eleverne?

Artiklen fortsætter under banneret

Eksempelprøverne er blevet testet på 9.klasseselever og er blevet taget rigtig godt imod. Generelt oplever eleverne, at der med 60 minutter, fremfor 30 minutter, er tilstrækkeligt tid til at nå igennem opgaverne. Prøvens omfang er udvidet til 75-80 spørgsmål mod de tidligere 50-55, så der er mere tid til de enkelte spørgsmål.

Inddragelse af video og animationer ser mange elever som et positivt træk. De er vant til at hente informationer gennem disse udtryksformer og er fortrolige med det. Når undersøgelser vises som video ligner det den daglige undervisning og bliver dermed virkelighedsnært for eleverne.

Eleverne finder også tryghed i, at udtrykket i prøverne, i højere grad end tidligere, ligner de digitale prøver fra de andre fag.

Fordele som lærer

En af intentionerne med de nye digitale prøver har været at skabe en tættere kobling til fællesprøven i naturfag. Derfor arbejdes der med samme vurderingskriterier. De digitale prøver består af kompetencebaserede opgaver. Prøvens tre temaer fokuserer på henholdsvis undersøgelser, modellering og perspektivering og argumentation. Når man som lærer underviser kompetencebaseret, vil man derfor kvalificere sine elever til begge prøver. Dermed ikke sagt, at de to prøveformer er ens, for der er naturligvis elementer, man kan prøve eleverne i mundtligt og ikke skriftligt – og omvendt.

Relevante links

Link til eksempelprøverne:

xn--testogprver-ngb.dk/eksempel

Link til prøvebekendtgørelsen: www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=211196&fbclid=IwAR3E5Ww3r2xYSjGsbl24hq9bACjziBXxLrKfgrXIt7vvkM76Wl85vtZHSBA#id441fe2ee-13ce-4486-ae4b-942b721eb697

Prøvevejledningen er under udarbejdelse. En foreløbig ligger på testogprøver.dk fra d. 13. december.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.692 andre er allerede tilmeldt