Blog
0   8

Tysk er meget nemt……..

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Man stabler en masse verber op til sidst i sætningen - og sådan er det hele vejen igennem.

Storm P’s elegante ironi om at lære fransk, har jeg lavet lidt om til min egen version om det at lære tysk -  som man som forældre kunne have et lidt anstrengt forhold til.

“Tysk er svært”

Det er måske ikke så langt fra de flestes opfattelse af, eller erindring om, hvordan sprogundervisning foregår.”Ich bin, du bist…….an, auf, hinter…. “ At vi tilegner os et fremmedsprog ved mekanisk at lære ordforråd og grammatik udenad. Mon ikke de fleste sveder ved tanken om remserne og de tyske verber? “Tysk er svært” og “jeg var ikke særlig god til tysk i skolen” er ofte noget jeg har hørt fra forældre. Mon ikke det smitter af på børnene så de også tror det samme? Det er ikke så underligt, at den opfattelse stadig florerer; fagets status og almen accept (især politisk), stereotype forestillinger om tysk sprog og sprogindlæring, fagets umiddelbare anvendelighed og ikke mindst fagets tradition (metode/indhold)

Tysk er nemt

Artiklen fortsætter under banneret

Men hvorfor ikke give det tyske sprog lidt kærlighed og vise forældrene, hvordan vi driver tyskundervisning? Jeg ved, at matematiklærerne gør det. Til forældremøder viser de eksempler på matematikaktiviteter og lader forældre prøve kræfter med små opgaver. Det giver indblik i, hvordan vi arbejder til hverdag og det kan vi også gøre med sproget. Tysk eller fransk. Hvordan lærer eleverne tysk idag? Det er ikke fjollede og nogle gange decideret virkelighedsfjerne tekster fra forældrenes egen skoletids fransk- og tysktimer, men en vekselvirkning mellem teori og praksis. Det er autentiske tekster, billeder, musik, selvskabte videoer, spil, film og puslespil. Det er også masser af regler og kringlede fraser, grammatik og ordforrådstilegnelse, chunks, historie og sproglig bevidsthed. Lad eleverne undervise forældrene det, de har lært - og lad dem servere en tysk forfriskning (måske en kage eller et glas Glühwein - alkoholfrei naturligvis). Jeg ved, at tysklærere er dygtige og kreative - vis det til forældrene og det kan helt sikkert være med til at give sproget den positive opmærksomhed som det fortjener - og jo, tysk er nemt.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
981 andre er allerede tilmeldt