Blog
0   15

Hvorfor lyder det bedre at sige fugl og fisk end fisk og fugl?

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Den danske Sprogkreds´julekalender den 7. december

Det danske sprog er rigt på ordpar, hvor ord med samme forbogstav eller samme vokallyd optræder i en fast rækkefølge. Vi kan ikke i huj og hast finde hoved og hale på problematikken, men hvis vi prøver at arbejde i hast og huj, finder vi 100 % sikkert hverken hale eller hoved på noget. Bag udtrykket ”det lyder bedre” ligger der en systematik, der er udviklet i lige linje, siden vikingerne talte om folk og fæ.

Det lette før det tunge Lad os se nærmere på systemet i det, der i sprogvidenskaben kaldes fraseologiske ordpar. Her er hovedreglen, at lette led kommer før tunge.

1. Vi synes, at det lyder bedst, hvis det korteste ord står først: fest og farver, lys og lygte, godt og grundigt og mangt og meget.

2. Hvis ordene er lige lange, synes vi, at det lyder bedst, hvis det første ord har en kort vokal, og det næste har en lang eller stødt vokal: knirke og knage (lang vokal), mand og mus, vind og vejr og fuldt og helt (stødt vokal).

Artiklen fortsætter under banneret

3. Hvis ordene er lige lange og vokallængden er den samme, synes vi, at det lyder bedst, hvis en høj vokal kommer før en lav. Ordet krible står før krable, fordi det udtales med [i], der er højere end [q]. Ris kommer før ros i ris og ros, fordi [o] er lavere end [i], ny kommer før næ i udtrykket i ny og næ, fordi [y] er højere end [æ], og fugl kommer før fisk i udtrykket hverken fugl eller fisk, fordi [u] er højere end [e] i fisk [fesg].

Illustrationen er udført af Gert Ejstrup til Forlaget Bostrups julekalender


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.514 andre er allerede tilmeldt