Skønlitteratur
0   4

Villads fra Valby fylder 10 år – og er en flittig gæst i skolen

Anne Sofie Hammer skrev den første bog om Villads fra Valby for 10 år siden, fordi hun savnede højtlæsningsbøger om nutidige børn. At de siden også er blev en del af skolelæsningen, er hun kun glad for – og hun kommer ofte på skolebesøg.

I dag vil en del elever i de mindre klasser holde vejret af skræk over, at Villads taber sin mors diamantørenringe ned i afløbet. Og de vil fnise over hans fars frustrerede forsøg på at flette julehjerter. Villads-bøgerne er nemlig populære både blandt forældre og på skoler, og "Villads fra Valby holder jul" er yndet hyggelæsning i december.

"Når jeg spørger i min klasse, så kender alle Villads fra Valby. Ikke alle har læst dem derhjemme, men vi har læst Villads i 0.v som højtlæsning, mens de spiste frokost, eller når der var et roligt øjeblik", fortalte dansklærer Hanne Jakobsen fra Hareskov Skole, da Villads-bøgernes forfatter Anne Sofie Hammer besøgte skolen i efteråret.

Savnede en bog om nutidens børn

Det var dog ikke skolen, Anne Sofie Hammer havde i tankerne, da hun skrev den første bog om den søde og ofte lidt uheldige spilopmager.

Artiklen fortsætter under banneret

"Jeg har tre børn, som jeg læste mange godnathistorier for. Jeg læste Virgil og Pippi og en masse andre virkeligt gode bøger, men det irriterede mig, at det alt sammen foregik i gamle dage. Der var ingen SFO, og ingen spiste pizza eller kørte på skateboard. De red på hølæs og levede helt andre liv end mine børn. Da jeg ikke kunne finde bøger om nutidens børn, satte jeg mig for at skrive en selv", fortæller Anne Sofie Hammer til folkeskolen.dk/dansk

Det var ikke så nemt, så det tog hende to år at skrive den første bog om drengen Villads. Og så troede hun, at det var det. Men læserne ville have mere, og på de 10 år, der er gået, er der udkommet 21 Villads-bøger. Derudover har hun skrevet otte andre bøger til børn og unge. 

Det, at bøgerne handler om nutidens børneliv er også det, der tiltrækker lærerne ved bøgerne.

"Bøger er taget ud af en almindelig børnehverdag. De taler til børnene. Villads bliver drillet og gør ting, der går galt. Sådan er det også i Ole Lund Kirkegaards bøger, men de er skrevet i et andet sprog. Her kan de se det hele for sig. Jeg kan særligt se det med nogle af drengene, som ellers ikke gider læse. De bliver ramt når det går galt for Villads - for det handler lidt om dem selv", fortalte Karen Frederiksen ved samme skolebesøg på Hareskov Skole, hvor hun er lærer. 

Højtlæsning er vigtigt

Det, at de er skrevet til højtlæsning, så de ligger godt i munden, er også et plus for lærerne. Det tager også tid, forklarer Anne Sofie Hammer. Hver eneste sætning bliver læst højt mange gange, mens hun skriver, for at sikre, at den fungerer helt rigtigt.

"Det kan godt være, at det er tynde bøger, men de tager tid at skrive, hvis de skal være gode", forklarer forfatteren. Anne Sofie Hammer har selv haft en lærer i skolen, som var rigtigt god til at læse højt, og bøger har altid været en del af hendes liv. Så hun er meget glad for, at forældre og lærere bruger hendes bøger.

En del af Villads-bøgerne er skrevet som læse-let-bøger, for at børnene selv kan læse dem.

"På et tidspunkt var Villads som brand blevet så populært, at jeg var nødt til at tage stilling til, hvad jeg ville bruge figuren til. Jeg havde jo egentlig bare forestillet mig, at han skulle være en dreng, som børn kunne genkende sig selv i. Pludselig kunne han så også være en, der blev brugt til at lære børn noget", fortæller hun.

Der er udkommet en trafikbog med Villads, og den har hun ikke været ret meget inde over. Men læse-letbøgerne, syntes hun, var et sjovt projekt.

"Jeg skal holde igen. Men ideen om, at børnene selv kunne læse om Villads, kunne jeg godt lide. Jeg synes selvfølgelig, at det er superfedt, at lærerne kan bruge mine bøger, både til højtlæsning og som letlæsning".

Anne-Sofie Hammer besøger mange skoler rundt om i landet og fortæller om sine bøger og svarer på børnenes spørgsmål om, hvordan hun skriver og ikke mindst "Hvad kommer den næste Villads-bog til at handle om?".

"Det kan jeg ikke fortælle endnu. Men jeg ved, at ideer er flokdyr, så man skal bare lade alle ideerne komme - både de gode og de dårlige. Så skal der nok være en supergod imellem", lyder svaret.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.106 andre er allerede tilmeldt