Blog
0   18

Hvad bliver der mon af de ikke-uddannelsesparate?

Abonner på nyt om UU Snapshots i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hvert år i 10 klasse er der elever der bliver vurderet ikke-uddannelsesparate ved den endelig parathedsvurdering - og det er ikke en let vurdering, hverken at afgive eller at tage imod. Denne blog handler om en af disse unge, som jeg af mere eller mindre tilfældige årsager stadig kender her 5 år efter denne vurdering - og jeg priser mig lykkelig for, at jeg kender hende stadigvæk, for hun har lært mig meget - om at være en god vejleder, men også om at uddannelsesvalg tager tid - og at vores vejledning, på trods af vurderingerne, kan gavne de unge på sigt.

Pigen, jeg kender, hedder Sarah, og hun er med et 12-tal til sin fagprøve lige blevet udlært butiksassistent, med speciale indenfor homedesign. Hendes historie er ellers ikke en historie om at være dygtig i skolen. Den handler mere om at blive for tidligt moden og at have lidt for meget krudt i r.... til blive siddende i undervisningen i udskolingen. Og hvad gør en køn ung pige så med sin tid - hun fester og fester og fester lidt mere. Hun begynder også at ryge hash med de lidt ældre, og hun passer ikke længere ind i en almindelig klasse. I løbet af 8. klasse bliver hun flyttet til en specialklasse, hvor hun færdiggør sin grundskoletid - uden eksamen.

Hun starter i en særlig 10. klasse, hvor der er fokus på praktik, men hashen fylder stadig for meget i hendes liv til at hun kan komme i skole/praktik hver dag. Det er heldigvis 5 år siden, så tålmodigheden var større og klasselæreren Jan var fyldt med empati - og hun fik lov til at blive i klassen til trods. Hashmisbruget toppede ved nytår, og Sarah startede januar med en hashpsykose, som fyldte hende med angst og gjorde parathedsvurderingen negativ. 

Foråret var hårdt, men Sarah hængte på og vi snakkede meget om hvad der skulle ske efter 10. klasse. Hun fik modet til at søge ind på grundforløb på EUD business - og klarede sin eksamen og en optagelsesprøve. Hun klarede sørme også grundforløb 1 og grundforløb 2, og så var der det der med en praktikplads. Hun søgte og søgte, først som møbelsælger og sidenhen som hvadsomhelst, men ingenting skete. Hun startede i skolepraktik, men det var for kedeligt for hende. Heldigvis er der noget der hedder planlagte tilfældigheder, og det var hvad der skete for hende - og hun er god til at gribe de muligheder der viser sig, så pludselig havde hun en praktikplads i et stormagasin, hvor hun oplevede en fantastisk læretid. Sarah er nu 20 år, færdiguddannet og lige blevet ansat som butikschef. Hendes vej har ikke været let og hun kunne have faret vild mange gange undervejs.

Det jeg har lært af hendes historie er at uanset hvad, så er det vores vejlederpligt at indgyde håb, inspiration og motivation - til trods for alle vore vurderinger. Det er ikke nogen let opgave, både at skulle vurdere og motivere – men som landet ligger, den eneste mulighed vi har. Og ind imellem – så lykkes det jo, på den lidt længere bane – og ens vejlederhjerte banker lidt hurtigere, når man møder de stolte, ”besværlige” unge, der finder en plads i (arbejds)livet alligevel.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
410 andre er allerede tilmeldt
Netværk for UU-vejledere

NYHED! Vidste du, at du lige nu læser på Folkeskolens nye faglige netværk for UU-vejledere?

Tilmeld dig netværket og få en mail med ny faglig viden, forskning og erfaringsdeling.

 

 

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.