Blog
0   2

Ærkeenglen fra Bologna

Abonner på nyt om Folkeskolens musikrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Gennem seks satser bliver man ført igennem det bedste, en barokkoncert har at tilbyde. Med elegante temposkift, yndefulde melodier og et udtryk helt forskånet for barokkens tendens til at overlæsse, afmonterer den samtlige fordomme om denne epokes musik.

Komponister bliver ofte skildret som sølle stakler, der sidder på deres vindblæste kvistværelse og må gå for lud og koldt vand. Intet kunne være længere væk for italienske Arcangelo Corelli (1653-1713). Ved sin død efterlod han sig en væsentlig formue og en ikke uanselig kunstsamling. Så ud over at være en temmelig kompetent komponist havde han tilsyneladende også økonomisk snilde og forretningstæft. Nogle lever af kærlighed og kildevand. Andre spiser bare guld og grønne skove. Viva la musica.  

Den største af Julekoncerterne

Nævnte Corelli er ophavsmand til et af julens store repertoireværker, nemlig Fatto per la Notte di Natale, hvilket nogenlunde kan oversættes til “skabt til julenat”. Af de tolv koncerter, der udgør samlingen opus 6, skiller denne sig på alle måder mest ud. Barokkens komponister havde et særligt forhold til julen, og denne, nummer otte i rækken, er ingen undtagelse. Gennem seks satser bliver man ført igennem det bedste, en barokkoncert har at tilbyde. Med elegante temposkift, yndefulde melodier og et udtryk helt forskånet for barokkens tendens til at overlæsse, afmonterer den samtlige fordomme om denne epokes musik. Særligt sidstesatsen Pastorale ad libitum er en lille genistreg.  

Ligesom i gamle dage

Artiklen fortsætter under banneret

Hvor i indspilningsjunglen skal man så starte? Undertegnede sværger til ensembler, der spiller på “historiske” instrumenter. Det vil sige meget gamle violiner, fra dengang musikken blev skrevet, eller tro kopier af disse. Det giver en sprødere klang og måske også et udtryk, der er mere i tråd med komponistens intentioner. The English Concert under ledelse af Trevor Pinnock er min klart foretrukne, og er versionen til alle tider, også mellem nytår og jul. De spiller, så englene synger, helt i Corellis ånd.  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
689 andre er allerede tilmeldt