Blog
3   19

Hvilken farve er hudfarven?

Abonner på nyt om Virkelighedens Vestby i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

En lille historie fra dagligdagen om integration midt i en tegnetime.

Her er et billede af to hænder. Den ene er min, den anden tilhører en elev fra 0. klasse. For to timers tid siden sad jeg med netop 0. klasse sidst på en lang skoledag og farvede juletegninger. På tegningen var naturligvis både nisser og julemænd, og eleverne hyggede sig, og var også optaget af at gøre det så flot som muligt. Jeg havde for længst fortalt dem, at de selv måtte bestemme hvilke farver de brugte, da en af eleverne spørger en anden efter hudfarven.

Det er ikke første gang jeg tegner med min elevgruppe, så jeg kiggede hurtigt efter. Og ganske som forventet var der tale om en variant af lyserød. Det er så her mit billede kommer ind i fortællingen. Jeg lagde nemlig min blege hånd på bordet, og bad eleven lægge sin hånd ved siden af. Moralen er, som den kvikke læser nok har gættet, at min søde elev helt uden yderligere refleksion bruger ordet ’hudfarve’ om en farve, der ligner min hudfarve, men ordet ’brun’ om en farve, der ligner elevens egen hud.

Uden at gå ind den store normkritiske systemanalyse tillader jeg mig at mene, at det er et problem. Nogen vil nok affeje mig som smålig og spørge om jeg da ikke har vigtigere problemer at gå op i. Og jo, det har jeg da, men situationen bød mig en mulighed for at problematisere en uheldighed, og så griber jeg den gerne. For naturligvis har alle elever hudfarvet hud. Det er vel det, ordet ’hudfarve’ betyder. Så mister ordet sin funktion som præcis farvebeskrivelse, og vi må til at male mennesker med min hudfarve lyserød. Men det er en sproglig tilpasning, jeg er villig til at foretage. Alternativet, at vi indirekte siger til børn at deres hud slet ikke er hudfarvet, er i min optik værre.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
929 andre er allerede tilmeldt