Blog
0   10

3. december: At gøre sine hoser grønne

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Dagens udtryk i Den Danske Sprogkreds+ julekalender er et meget gammelt udtryk, der lever i bedste velgående.

At gøre sine hoser grønne er et gammelt dansk udtryk, der er blevet brugt om unge mænd, der forsøgte at indsmigre sig hos unge piger.

Hoser Hoser var oprindelig en slags bukser (tysk Hosen), der dækkede fra låret og ned til foden, og de var oprindeligt syet af stof. I 1500-tallet kom strikkede strømper til at erstatte hoserne, og de strikkede strømper havde ofte fødder i modsætning til de gamle hoser. Da de havde fået fødder begyndte man at tale om at noget kunne passe som fod i hose. Hoserne blev ofte solgt af omrejsende købmænd, som Blicher har skildret det i Hosekræmmeren fra 1829

Farven grøn Farven grøn er håbet og ungdommens farve, og der var i 1700-tallet en tradition med, at en pige kunne svare en frier med at sende ham en grøn sok, hvis hun var interesseret, og en sort sok, hvis hun ønskede ham langt pokker i vold.

I dag I dag bruger vi stadig udtrykket at gøre sine hoser grønne, selv om vi aldrig kunne drømme om at iføre os hoser, uanset hvilken farve de måtte have.

Artiklen fortsætter under banneret

I Weekendavisen blev de københavnske politikere, der stiller op i provinsen, for nogle år siden beskrevet således: Beklageligvis giver valgloven ikke stedlige mandater nok til alle disse københavnske albuemennesker, hvorfor de må gøre deres hoser grønne ude i provinsen. Der er ikke én eneste jydepotte på københavnske mandater men en række københavnere på provinsens og især på Jyllands.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.514 andre er allerede tilmeldt