Lejrskoler/skolerejser
0   2

Norge indfører ret til gratis lejrskole

Fra dette skoleår har alle elever i de norske skoler ret til at komme på gratis lejrskole. Tidligere har turene i høj grad været finansieret af lodseddelsalg og basarer, og det vurderes, at der lige nu står omkring 400 millioner på sådanne lejrskolekonti.

"Vi anbefaler forældrene at gøre noget hyggeligt for pengene med den gruppe, som pengene var tiltænkt. Pizzaaften eller måske en klassetur; at gøre noget, man ellers ikke kunne gøre. Vores anbefaling er i hvert fald, at pengene bruges på den gruppe, som har samlet dem ind", siger formand for forældreudvalget for grundskolen Gunn Iren Müller til utdanningsnytt.no om de beløb, som forældregrupper landet over har samlet ind, for at klasser kunne komme af sted på en tur med overnatning. 

Udvalget vurderer, at rare tanter og naboer, som har købt en lodseddel ved det lokale 17. maj-arrangement ikke har noget imod, hvis pengene går til den gruppe elever, der blev samlet ind til, og at beløbene er for små til, at det giver mening at forsøge at betale dem tilbage.

Artiklen fortsætter under banneret

Det er partiet Venstre - den norske pendant til De Radikale - der har fået forhandlet retten til gratis lejrskole ind i den norske skolelovgivning. Formand Trine Skei Grande har sagt til Aftenposten, at lejrskoleopholdet bliver obligatorisk, og at det kan kræve overtagelse i familier, hvor der ikke er kultur for friluftsliv eller overnatning hjemmefra: 

"Det kan være, at skoleleder eller lærere må tage på hjemmebesøg for at forklare, hvad det handler om".

Tidligere var det op til kommunen, om den ville tilbyde lejrskoleophold med det resultat, at cirka 20 procent af eleverne ikke kom på lejrskole. Mange steder har der i stedet været tradition for, at forældre og elever finansierede en tur ved blandt andet lodseddelsalg og 'dugnad', dvs. frivilligt arbejde. 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ