Blog
0   15

Den Danske Sprogkreds' julekalender 1. december

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Velkommen til Den Danske Sprogkreds´ julekalender. Her vil vi hver dag frem til den 24. december bringe et illustreret dansk udtryk, som stammer fra bogen "Tag tyren ved hornene", der udkommer her op til jul. Vi lægger ud med "at bage rævekager". Illustrationerne er udført af Gert Ejton.

Julen nærmer sig, og i mange familier begynder man så småt at bage klejner, pebernødder og kransekage. Sprogkredsens lille, hyggelige husræv er gået i gang med kagerullen for at bage sin yndlingskage, rævekagen. At bage rævekager er et såkaldt idiomatisk udtryk. Det betyder, at det både har en en konkret og en overført betydning.

Den politiske rævekage I tilfældet rævekage er den overførte betydning den mest kendte. Her handler det om at lave en konspiratorisk plan, hvor nogle personer lokkes til at gøre noget, der virker tilforladeligt, men som viser sig at få fatale følger for dem, og samtidig giver dem, der har lavet rævekagen, betydelige fordele. Man kan f.eks. lave en politisk rævekage, hvor et parti lokker andre partier til at stemme for en lille undtagelsesparagraf i en lov, hvorefter det viser sig, at der hermed åbnes for uanede muligheder for partiets modstandere.

Den sorte rævekage Selve udtrykket rævekage stammer fra noget så uspiseligt som rævelort. Hvor en ko lægger sine kokager eller kokasser, som de også kaldes, midt på marker og hvor de ellers går og står, skjuler ræven sines små, sorte efterladenskaber bag krat og buske, så den ikke afslører, at den opholder sig i et bestemt område.

Rævekage – gift Ordet rævekage kan i overført betydning også anvendes om giftstoffet stryknin, der bl.a. udlægges som gift mod ræve, der dør, hvis de spiser de små kager, mennesker tilbyder dem. Denne type rævekage har i mindre doser været anvendt som et middel for at få mennesker til at kaste op.

Artiklen fortsætter under banneret

Andre ræve i det danske sprog Der lister en del ræve rundt i de danske faste vendinger, og overalt er de snu og farlige. Man kan lave rævestreger, have en ræv bag øret og sove rævesøvn, og hvor man i mange lande taler om, at man ikke skal sætte ulven til at vogte får, kan man i Danmark opnå det samme ved at sætte ræven til at vogte gæs.

www.ForlagetBostrup.dk og www.DenDanskeSprogkreds.dk


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.514 andre er allerede tilmeldt

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.462 andre er allerede tilmeldt