Michael Ziegler (tv) ved Forligsinstitutionen under sidste års maratonforhandlingerne. Nu er han og Forhandlingsfællesskabets formand Mona Striib enige om en frisk start før OK21.

Ziegler og Striib: Tilliden tilbage i de kommunale overenskomstforhandlinger

Efter flere meget konfliktfyldte overenskomstforhandlinger har de to topforhandlere på det kommunale område, FOA-formand Mona Striib og udvalgsformand i KL Michael Ziegler, i fællesskab skrevet politisk forhandlingserklæring som start på en tillidsfuld dialog før OK21.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Den danske model er afgørende for at skabe udvikling og attraktive arbejdspladser. De seneste overenskomstfornyelser har givet anledning til, at vi som parter har set hinanden i øjnene og sammen vendt udfordringer for modellen og vores samarbejde. Det har været givtigt", siger Mona Striib i en pressemeddelelse.

"Vi har haft nogle rigtig gode og konstruktive drøftelser om den danske model på det kommunale område", siger også Michael Ziegler, "og vi er heldigvis enige om, at modellen grundlæggende er stærk, og at der ikke er behov for store justeringer. Samtidig er der nogle særlige vilkår for den danske models virke på det offentlige område, som det har været godt at få et fælles billede af. Fx er det rigtig positivt, at vi nu har et fælles billede af, hvordan vi håndterer kommunikation i forbindelse med forhandlingerne".

OK18 på museum: I Forligsen er tavshed guld 

Da overenskomstforhandlingerne i foråret 2018 havnede i Forligsinstitutionen føg bl.a. Twitter med gensidige beskyldninger for brud på den tavshedspligt, der er om forhandlingernes indhold i Forligsen.

Nu har KL og Forhandlingsfællesskabet i fællesskab konstateret, at de kommunale overenskomstforhandlinger er omfattet af stor offentlig bevågenhed, og at kommunikation i det offentlige rum kan have stor betydning for både forhandlingsklima og konfliktniveau. De har lovet hinanden tidligt i forhandlingsprocessen at afstemme forventninger til graden af kommunikation og bestræbe sig på at drøfte kommunikation i forlængelse af de enkelte forhandlingsmøder.

Mona Striib og Michael Ziegler har også aftalt at tale løbende sammen og værne om et tillidsfuldt forhandlingsrum, hvor ideer, løsningsforslag og forhandlingsudspil også kan drøftes uformelt og i fortrolighed.

Læs mere

Politisk forhandlingserklæring