Blog
0   24

Nyttig viden til naturfag pt

Abonner på nyt om Folkeskolens naturfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Et fag i vælden – det kan man roligt kalde naturfagene i disse år. Fra UVM er der kommet nye læseplaner, nye skriftlige afgangsprøver og ny prøvevejledning. Andre nyttige oplysninger er bl.a. fra Naturfagsmarathon, Engineering day og 99 arter.

Flickr/ BuildingF

Dette indlæg er inspireret af min dagsorden til vores fagteammøde i næste uge. Indlægget er tænkt som en hjælpende hånd til at følge med i vores fag. Jeg har samlet links mm, så det er hurtigt at gå til.

De nye læseplaner

”Børne- og Undervisningsministeriets vejledende læseplaner og undervisningsvejledninger for folkeskolens fag er blevet revideret. De nye læseplaner og undervisningsvejledninger afspejler, at bindingerne i Fælles Mål er løsnet, og at der nu er større råderum til lærernes tilrettelæggelse af undervisningen. 

Artiklen fortsætter under banneret

Forligskredsen bag folkeskoleloven indgik den 19. maj 2017 en aftale om at reducere antallet af bindende mål i Fælles Mål. Aftalen betød, at de overordnede kompetencemål, for hvad eleverne skal kunne, fortsat er bindende, mens de underliggende færdigheds- og vidensmål er blevet vejledende.”

https://emu.dk/grundskole/dansk/nye-laeseplaner-og-undervisningsvejledninger-folkeskolens-fag

 

De nye digitale afgangsprøver i naturfag

Til sommer er de digitale prøver i biologi, geografi og fysik/kemi ændret.

Prøven er skriftlig og eleverne har nu én time til besvarelsen. Der må ikke bruges hjælpemidler og der gives en karakter.

”Eleven prøves på tværs af de tre dele i forståelse og anvendelse af fagbegreber og sammenhænge i fysik/kemi, inden for kompetenceområderne undersøgelse, modellering og perspektivering, herunder at eleven kan

  •  analysere og vurdere undersøgelser og modeller med naturfagligt indhold,
  •  forholde sig til problemstillinger med naturfagligt indhold,
  • genkende naturfaglig argumentation og
  • vurdere og vælge relevante handlemuligheder.”

Der kommer en eksempelprøve til de tre naturfag – inden længe!

https://www.folkeskolen.dk/1089596/nye-digitale-proever-i-naturfagene-til-sommer

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=211196&fbclid=IwAR3E5Ww3r2xYSjGsbl24hq9bACjziBXxLrKfgrXIt7vvkM76Wl85vtZHSBA#id441fe2ee-13ce-4486-ae4b-942b721eb697 stykke 8,9 og 10

Den nye prøvevejledning

Her er ganske kort nogle af justeringerne i den nye prøvevejledning:

  • Eleverne skal have løbende vejledning
  • Alle tre faglærere skal godkende problemstilling og arbejdsspørgsmål
  • De uddybende spørgsmål skal stilles under prøven
  • Antal normalsider 50-70 pr. fælles faglige fokusområde

Læs mere her:

https://www.uvm.dk/folkeskolen/folkeskolens-proever/forberedelse/proevevejledninger

https://www.folkeskolen.dk/1091314/den-faelles-proeve-i-naturfagene-har-faaet-justeret-bekendtgoerelse-og-vejledning

https://astra.dk/f%C3%A6llespr%C3%B8ve 

Naturfagsmarathon

Opgaverne er frigivet. Er du i en kommune som ikke er med til Naturfagsmarathon, så har du mulighed for at se nogle af opgaverne på følgende link:

https://www.nvhus.dk/naturfagsmaraton/?fbclid=IwAR3qJEVwCzkQVjdCTFx0lgkL6sJDqXiP2oE7d3JFSRdHontdoqKpT7A_VHE 

Engineering day uge 45

”Engineering Day er dagen, hvor dine elever med naturfaglig viden og gennem engineering selv udvikler og tester praktiske løsninger på konkrete samfundsudfordringer. Det giver dig en smagsprøve på, hvad det vil sige at arbejde med engineering i undervisningen.”

Selvom det har været Engineering day i år, er her nogle super fine opgaver. Vi har arbejdet med ”gør skolevejen sikker” på 6.årgang – og det var en god og lærerig dag.

Find opgaverne her – Både til mellemtrinnet og udskolingen.

https://engineerthefuture.dk/engineering-day/ 

99 arter og iNaturalist

”99 arter er en indsats, der har til formål at vække flere børns interesse for naturen og motivere og inspirere forældre og børn til at tage ud i naturen. Projektet er et samarbejde mellem Danmarks naturfredningsforening og Naturhistorisk Museum Aarhus.”

https://www.99arter.dk/

”En af verdens mest populære naturapps, iNaturalist hjælper dig med at identificere planterne og dyrene omkring dig. Kom i kontakt med et fællesskab af flere end 400.000 forskere og naturforskere, som kan hjælpe dig med at lære mere om naturen! Hvad mere er, ved at optage og dele dine observationer, vil du skabe forskningskvalitetsdata til forskere, som arbejder for bedre at forstå og beskytte nature”

https://www.inaturalist.org/

Jeg håber, at du har fundet inspiration i overstående. Kender du til anden nyttig viden, så skriv dem endelig ind som en kommentar.

Glædelig december til alle i den danske folkeskole/ Mette.

PS: hvis der er nogle af jer læsere, der indimellem har brug for indlæg som dette – så skriv endelig.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.606 andre er allerede tilmeldt