Debat
2   43

Man får svagere læsere, når skolebibliotekerne underprioriteres

Resultatet for de nye nationale test i 2018/19 er netop udkommet, og det resultat er nedslående. De danske skolelever er generelt blevet dårligere til at læse. Kunne det have noget at gøre med, at landets pædagogiske læringscentre underprioriteres eller nedlægges?

Skolebibliotekerne også kaldet pædagogiske læringscentre (PLC) har en central rolle, og den er først og fremmest at skabe læselyst hos danske skoleelever. Den læselyst danner grobund for et højere læse fagligt niveau, men det bliver sværere og sværere når PLC'erne nedprioriteres. For der skæres ikke længere bare ind til benet, der skæres i benet, når det kommer til prioriteringen og finansieringen af skolernes PLC'er i langt størstedelen af landets kommuner. Der bliver afsat færre ressourcer, færre bøger, og færre timer til personalet der bemander PLC'erne. Nogle kommuner vælger ligefrem at lukke eller sammenlægge skolebiblioteker og folkebiblioteker, for at kunne få økonomien til at hænge sammen. Og når digitaliseringen så samtidig vinder mere indpas, og eleverne læser langt mere fra en skærm end tidligere, så kommer det ikke som en overraskelse at danske elever bliver svagere til at læse.

Derfor appellerer vi, i Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre, til at kommunernes politikere og skolelederne opprioriterer området, for igen at få styrket elevernes læselyst og få stærke læsere på landets skoler.

 

Af: Klaus Svensson, Næstformand i Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
524 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.235 andre er allerede tilmeldt