Efteruddannelse
0   9

Ny kandidatuddannelse til naturfagslærere

Fra september 2020 kan lærere i den naturvidenskabelige faggruppe læse videre til en kandidat i Stem-undervisning. Ideen er en del af den nationale naturfagsstrategi og foregår ved e-læring, praksis og vejledning på egen skole samt undervisningsdage i Odense.

"Tanken er at uddanne fremtidens lokale eller kommunale resursepersoner inden for Stem-undervisning (Science, Technology, Engineering and Matematics), så de kan være med til at styrke vedkommende og tværfaglig undervisning inden for den naturvidenskabelige fagrække i grundskolen", siger Jan Alexis Nielsen, der er studieleder på den nye uddannelse og lektor på Institut for Naturfagenes Didaktik, hvor den nye uddannelse bliver forankret.

"Undervisningen er ikke kun boglig. Du skal som studerende også agere ude i praksis undervejs i alle kurser. På den måde er der meget aktionslæring i uddannelsen", siger han.

Jan Alexis Nielsen fremhæver, at man som fysik/kemilærer eller matematiklærer, der læser kandidatuddannelsen, vil blive bedre både til undervisning i egne fag men også til at lade faget indgå i tværfaglige forløb.

Kandidatuddannelsen er et samarbejde mellem universiteterne KU, SDU, AAU, AU, RUC og de seks professionshøjskoler. Den er et led i den nationale naturfagsstrategi, der blev præsenteret i marts 2018.

Artiklen fortsætter under banneret

Som fuldtidsstudie vil uddannelsen tage to år, men det er også muligt at tage uddannelsen, mens man arbejder. Som erhvervskandidatuddannelse vil den for eksempel tage fire år, fortæller Jan Alexis Nielsen.

Undervisningen skal varetages af naturfags-, matematik- og ingeniørdidaktiske forskere og undervisere.

Kursusmålene er opstillet, og man er nu i gang med at udvikle selve undervisningen. Hvert kursus får sin egen gruppe af undervisere. Om kort tid vil man kunne læse mere på uddannelsens hjemmeside på science.ku.dk.

Teori, praksis og studiegrupper

Undervisningen foregår som online forelæsninger og med workshops på 1-2 hele undervisningsdage hver anden uge i Odense. Teorien vil kunne afprøves i undervisningspraksis på egen skole eller på en skole i ens eget lokalområde. Så uddannelsen henvender sig til hele landet. Undervejs vil man deltage i studiegrupper med tilknyttede vejledere i ens geografiske nærområde.

Jan Alexis Nielsen siger, at man jo ikke kender antallet af interesserede det første år, men at de håber på mellem 30 og 60 tilmeldte i september 2020.

"Uddannelsen henvender sig til lærere og til naturfagskoordinatorer i kommunerne. Det er oplagt, at en naturfagskoordinator tager uddannelsen og derved kan være et fagligt fyrtårn i kommunen. Og uanset om du bor i Frederikshavn eller i Solrød, er det muligt at tage uddannelsen".

Uddannelsen har tre ben: det fagfaglige, det fagdidaktiske og det undervisningspraktiske. For eksempel vil samfundsmæssige problemstillinger vil være oplagte at beskæftige sig med tværfagligt.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.677 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.295 andre er allerede tilmeldt