Udskoling
17   37

Bondo i utraditionel appel: Erhvervsskoleundervisning i udskolingen udhuler folkeskolens faglighed

Forliget er indgået, og loven er vedtaget. Så det er helt usædvanligt, at Anders Bondo nu som en sidste appel har kontaktet Christiansborg-politikerne for at protestere over, at erhvervsskoler fremover skal kunne varetage valgfag i folkeskolen.

Lige nu er en bekendtgørelse i høring om, hvordan en kommunalbestyrelse og en institution for erhvervsrettet uddannelse kan indgå overenskomst om varetagelsen af undervisning i grundskolen i dele af undervisningstiden.

Bekendtgørelsen udmønter den lov, som blev vedtaget i april på basis af sidste års politiske forlig 'fra folkeskole til faglært'.

Så løbet er i princippet kørt for formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen, der alligevel nu gør et sidste forsøg på at advare om, at lovændringen ifølge ham vil udhule folkeskolens faglighed.

Det gør han ved at sende politikerne i Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg en kopi af DLF's høringssvar.

Artiklen fortsætter under banneret

"Dele af undervisningen flyttes ud af folkeskolen og forlægges til en erhvervsskole med undervisere, som ikke er en del af lærerteamet på den enkelte skole. Alternativt træder undervisere fra erhvervsskolen ind på den enkelte folkeskole og varetager på egen hånd planlægning og udførelse af undervisningen her", skriver Anders Bondo og peger på, at det ikke giver eleverne en fornemmelse af sammenhæng.

Ønsker øget internt samarbejde

Jørn Højer-Pedersen er konsulent i Lærerforeningen på netop udskolingsområdet. Han peger på, at hvis eleverne skal få en fornemmelse for sammenhængen mellem de teoretiske fag og deres anvendelse i praktisk arbejde, så skal det ske ved et øget samarbejde mellem for eksempel matematik- og håndværks- og designlæreren.

Ikke ved at en lærer helt udefra kommer ind og varetager undervisningen i de håndværksmæssige fag.

"Et yderligere problem er, at det bliver svært for den ansvarlige folkeskolelærer at sikre at de Fælles Mål for det enkelte fag er overholdt, især hvis dele af undervisningen afholdes uden for folkeskolen", tilføjer Anders Bondo i sit brev til politikerne.

Ikke-læreruddannede

"I andre sammenhænge er der bred opslutning til lovkravet om at undervisere i folkeskolen skal have en læreruddannelse og undervisningskompetence i det fag, som de underviser i", påpeger han desuden og undrer sig over, at man nu åbner for undervisere, der ingen læreruddannelse har bag sig.

Oven i købet er det kommunerne, der skal finansiere, at der kommer erhvervsskolelærere ud på skolerne, eller at 7.-9.-klasse-eleverne får undervisning på en erhvervsskole. Lærerforeningen frygter, at det kommer til at ske ved, at pengene tages fra folkeskolerne:

"Gennem mange år har de fleste kommuner gennemført besparelser på deres folkeskoler, hvilket har skabt problemer med at tiltrække kvalificerede lærere med læreruddannelse og dæmme op for vandringen af elever fra folkeskolen til de private skoler. Den aktuelle ordning kan skabe yderligere udhuling af folkeskolens økonomi", skriver Anders Bondo.

Skolelederen har ansvaret

Både i Lærerforeningen og i Skolelederforeningen er der dyb bekymring for, hvordan skolelederen skal påtage sig ansvaret for undervisningens kvalitet, at karaktergivning er retfærdig og for elevernes sikkerhed på værkstederne, når underviserne slet ikke er ansat under skolelederen.

I sit høringssvar til bekendtgørelsen skriver formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal:

"Når skolelederen under det normale tilsyn på egen skole, finder forhold der ikke er tilfredsstillende, har vedkommende også mulighed for hurtigt at handle på utilfredsstillende forhold. Hvis skolelederen på sit tilsyn finder forhold vedrørende undervisningen på erhvervsskolen, der ikke er tilfredsstillende, hvem handler så på disse forhold, hvis: 

Elevernes udbytte er for dårligt?

De anvendte pædagogiske principper og metoder ikke er i tråd med skolens egne principper?

Underviserens faglige kvalifikationer ikke er tilstrækkelige?

Prøveafvikling og karaktergivning er tilfældig?

Forældrene ikke får de nødvendige informationer?"


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
318 andre er allerede tilmeldt

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.077 andre er allerede tilmeldt