Musik
1   6

Her kan musiklærere hente hjælp til afgangsprøven i musik

Endelig har ministeriet udsendt prøvekendtgørelse og prøvevejledning til afgangsprøven i det toårige valgfag musik. Formand for Musiklærerforeningen Karen Johansen mener, at især vejledningen hjælper lærerne godt på vej.

Afgangsprøven i 8. klasse i det toårige valgfag musik kommer til at foregå i grupper på mellem to og fem elever. Det blev slået fast, da Børne- og Undervisningsministeriet for nylig udsendte prøvebekendtgørelsen.

Bekendtgørelsen havde været i høring, og her var der flere høringssvar, hvor der var et ønske om andre gruppestørrelser. Men gruppestørrelsen er ikke ændret i den endelige bekendtgørelse.

Formand for Musiklærerforeningen Karen Johansen mener, at mange elever i folkeskolen er vant til at spille i større grupper, og at nogle former for musik - som eksempelvis stomp - ikke kan laves i en så lille gruppe som fem.

"Men det skal nok gå. Der gives en lille mulighed for, at grupperne godt kan få hjælp, men det skal være af klassekammerater, og det skal være af klassekammerater, der selv skal til prøve. Men de små gruppestørrelser bliver vores store udfordring, ind til vi lærer det", siger Karen Johansen.  

Artiklen fortsætter under banneret

I prøvebekendtgørelsen står der, at hver gruppe kan få op til to timers vejledning. Karen Johansen havde gerne set, at der også var et minimum for vejledningstiden.

Afgangsprøve i valgfaget musik 7. - 8. klasse

Prøven foregår i grupper af 2-5 elever og består af en praktisk og en mundtlig del. Gruppen trækker senest fem dage før de skriftlige prøver et færdigheds- og vidensområde indenfor kompetenceområdet musikforståelse. Læreren giver vejledning i op til to timer per gruppe frem mod prøven. Den praktiske del af prøven består af fremførelsen af ét til to musiknumre efter elevernes eget valg med en varighed på 5-10 minutter. Den mundtlige del af prøven består af en samtale mellem gruppen, eksaminator og eventuelt censor. Prøven indledes med, at hver elev præsenterer sin rolle og sine musikfaglige overvejelser i den praktiske del. Prøvetiden for den mundtlige del er for grupper med to elever 20 minutter inkl. karakterfastsættelse. Prøvetiden forlænges med 5 minutter for hver ekstra elev.

Eleverne prøves i:

Musikalske færdigheder: - at tage kvalificerede valg - at vise kreativitet og kvalitet i musikfremførelsen - at kunne samarbejde og bidrage til det samlede musikalske udtryk

Musikfaglig viden: - i forhold til det lodtrukne færdigheds - og vidensområde - perspektivering af det lodtrukne færdigheds- og vidensområde i forhold til den praktiske del - viden om betydningen af egen musikalske rolle i forhold til det samlede musikalske udtryk - anvendelse af fagord og begreber. 

Kilde: Bekendtgørelse om folkeskolens prøver

Grundig prøvevejledning

Prøvevejledningen er  netop blevet offentliggjort (se link under artiklen). Karen Johansen roser, at der er mange eksempler.

"Den er rigtig godt bygget op, så man kan se eksempler på, hvordan man laver en opgivelse til censor, eksempler på hvordan man kan stille spørgsmål eller lave opgave. Ingen af os har prøvet det før, men det her er virkelig en god lille vejledning til, hvordan man gør", siger Karen Johansen og uddyber, hvordan eksemplerne er bygget op.  

"De har eksemplificeret det med elevnavne, så der står: Anders Andersen spiller trommer på det her nummer, og Peter Petersen spiller keyboard på det her nummer. Det er en god måde at forklare det på, når vi aldrig har prøvet det før. Vi skal nok finde ud af, hvilke forløb vi skal op i. Der er en lodtrækning, hvis eleven har valgt at spille et Beatles-nummer, og der er små eksempler på, hvordan man skal gøre".

"Der er også meget udførlig vejledning til, hvordan man giver karakterer, og hvad de dækker over".

I vejledningen er der også en folder til eleverne. Hele materialet bliver lagt på emu.dk.

"Det var meget svært at finde prøvebekendtgørelsen, da den kom i sidste uge. Derfor er det godt, at det bliver lettilgængeligt på Emu", siger Karen Johansen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
689 andre er allerede tilmeldt