Blog
0   19

Dus med Joachim og Danmarks historien

Abonner på nyt om Jan Thranes tegneblog i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Prins Joachim fortæller – en programserie på DR 1.

Vi har her i landet gennem tiderne været beriget med gode historiefortællere. Palle Lauring, Ebbe Kløvedal Reich, Sigurd Barret og senest Lars Mikkelsen for blot at nævne dem, som jeg selv er stødt på.

Som ung universitetsstuderende i 80-erne boede jeg i et bofællesskab på en gård ved Kerteminde og tæt ved Vikingemuseet Ladby. Her læste jeg i fritiden Ebbe Kløvedals Reichs historiske romaner, og egnen fik et helt nyt liv ved at opleve den gengivet i en af hans bøger.

Senere oplevede jeg i 00-erne, hvordan en historisk-poetisk dimension udfoldede sig og nærmest forvandlede mit syn på København. Det skete, da jeg i en længere årrække var tilknyttet Billed-Bladet som tegner og her lavede en ugentlig tegneserie/bladtegning, ”Fotograferne”. I forbindelse med lanceringen blev jeg selv fotograferet og interviewet til bladet, hvor jeg bl.a. fortalte om, hvordan fordybelsen i og researchen omkring de historiske bygninger ændrede mit syn på min dengang nye københavnske hverdag – ”Det er som om byen for mig har fået et nyt skær”.

Alt dette er efterhånden længe siden, og hverdagen trænger sig hurtigt på med almindelige gøremål, men fra tid til anden bevæger jeg mig stadig ind bag byens ”kulisser”. Det sker bl.a. når jeg – alt for sjældent – mødes med min udenlandske ven, som har kinesisk baggrund. Hun nærmest insisterer på at se byens historiske og kulturelle steder – museer, kirker og slotte.

Artiklen fortsætter under banneret

På samme måde vækker det noget i mig, når jeg følger Prins Joachim på tv rundt i Danmark og op gennem historien. Selvom han ikke lægger skjul på sit ophav, og hans fortællinger tager afsæt i hans egen kongelige familiemæssige baggrund – så er han levende og nærværende. Udover hans egne perspektiveringer og anekdoter, så er han god til undervejs også at opsøge eksperter – museumsfolk og historiefortællere – og lade dem indgå i fortællingen om Danmark.

Programserien ”Prins Joachim fortæller”  kan varmt anbefales til eget brug og/eller til brug i historieundervisningen. Den kan ses på DR.dk.

Illustrationen øverst i denne blog er affotograferet direkte fra en udsendelse. Udover Prins Joachim viser den, hvordan tegninger undervejs er med til at gøre fortællingerne levende.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.384 andre er allerede tilmeldt