Blog
0   11

Vær med i det nye nationale naturfagsvejledernetværk

Abonner på nyt om Astra-bloggen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Et nyt nationalt naturfagsvejledernetværk har set dagens lys - og DU kan være med, hvis du har en funktion som ressourceperson inden for naturfagsområdet på din skole. Netværket er en del af Regeringens nationale naturvidenskabsstrategi, og det faciliteres af Astra - det nationale naturfagscenter.

Er du skolens naturfaglige ressourceperson? 

Kært barn har mange navne: naturfagsvejledere, fagteamkoordinatorer, fagansvarlige, læringsagenter. På de fleste skoler er der en eller flere lærere, der er tovholdere for naturfagsområdet. Funktionen er meget forskellig - fra en budgetansvarlig over en oprydnings-indpisker til en egentlig uddannet naturfagsvejleder. Fælles for ressourcepersonerne i naturfagene er imidlertid, at de sidder for bordenden, når naturfagslærerne med jævne mellemrum samles, og at de også i et eller andet omfang har dialog med ledelsen om naturfagsområdet på skolen.

Naturfagsvejledere og naturfaglige ressourcepersoner er helt centrale, hvis naturfagsundervisningen og elevernes læring skal udvikles. Det ved vi fra vores erfaringer fra samarbejdet med kommunerne, og det understøttes i den nationale naturvidenskabsstrategi. Derfor tilbyder Astra og Børne- og Undervisningsministeriet nu alle ressourcepersoner inden for naturfagene på grundskoleområdet at deltage i et nationalt netværk, der kan understøtte den kontinuerlige og strategiske udvikling og videndeling om naturfagsvejlederrollen og -funktionen på og mellem skoler samt i kommuner. Formålet med det nye netværk er at koordinere den naturfaglige videndeling og samarbejdet på tværs af skoler og kommuner. Netværket skal desuden give medlemmerne konkrete redskaber til at løfte kvaliteten af kerneopgaven på egen skole, fx i forhold til at organisere fagteamsamarbejdet.

Mød de andre ressourcepersoner

Artiklen fortsætter under banneret

I det daglige kan naturfagsvejledere godt være lidt alene med deres opgaver, men i nogle kommuner er der netværk for naturfagsvejledere på tværs af skolerne. Her faciliterer den kommunale naturfagskoordinator samarbejdet og bringer forvaltningsperspektiver til netværket - og vejlederperspektiver tilbage til forvaltningen. Andre steder er der ikke mulighed for at mødes på tværs af skolerne, eller der er fundet andre typer af grupper, fx et censorfællesskab mellem tre efterskoler i samme område. I det nationale naturfagsvejledernetværk er der mulighed for at dele succes’er og benspænd med ressourcepersoner fra andre skoler, både virtuelt i Facebookgruppen “Nationalt netværk for naturfagsvejledere” og på et årligt netværksmøde.

Første nationale netværksmøde er d. 17. marts 2020

I facebookgruppen er der allerede rig mulighed for virtuel videndeling, og den 17. marts afholdes det første fysiske netværksmøde - ja, det er dagen inden Big Bang-konferencen og endda på samme lokation. 

Netværksmødet tager udgangspunkt i cases fra forskellige kommuner og fokuserer bl.a. på naturfagsvejlederrollen og funktionen og arbejdet med lokale naturfagshandleplaner. 

Der vil desuden være god forplejning både til frokost og aftensmad samt inspirerende oplæg og vejlederrelevante drøftelser om bl.a. HC Ørsted-året 2020, Science Capital og andre relevante emner.

Det er gratis at deltage i netværksmødet, men det forudsætter, at du er tilmeldt netværket inden. Læs mere om netværket her.

Links

Tilmeld dig netværket her.

Find Facebookgruppen “Nationalt netværk for naturfagsvejledere” her.

Læs Den Nationale Naturvidenskabsstrategi her.

Find din kommunale naturfagskoordinator her.

Læs mere om Big Bang-konferencen her.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.478 andre er allerede tilmeldt