København Kommune
0   14

København får kritik for kampagne, der skal få flere til at vælge folkeskolen

I disse uger bliver københavnerne mødt af store billeder af børn i fem-års alderen med teksten ’Vi vælger folkeskolen’. Liberal Alliances leder kalder kampagnen for socialistisk propaganda.

"Vi vælger folkeskolen". Det budskab pryder i disse uger gadebilledet på reklamesøjler og busstoppestederne i landets hovedstad.

Budskabet er en del af en kampagne fra Københavns Kommune i anledning af, at forældre til børn, der skal starte i skole til sommer, nu skal indskrive børnene på den skole, de ønsker.

Artiklen fortsætter under banneret

Hvem kan bruge kommunens reklamesøjler?

Afdelinger og institutioner i Københavns Kommune har fortrinsret til at bruge kommunens plakatsøjler. Men organisationer med tilknytning til kommunen har også mulighed for at komme i betragtning. De eneste krav er, at plakaterne ikke må være kommercielle, og de ikke må konkurrere med AFA JCDecaux's kunder.

Kilde: Københavns Kommune 

Håbet er, at kampagnen vil få flere til at vælge en af kommunens folkeskoler, lyder det fra børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S).

"Vi er stolte af det skoletilbud, vi kan tilbyde de københavnske børn og forældre. Derfor vil vi gerne slå et slag for folkeskolen og for vores dygtige lærere, ledere og skolepædagoger, mens der er skoleindskrivning i disse uger", siger han.

Vanopslagh: Kampagne skal forherlige det socialistiske regime

Men det er ikke alle, der synes lige godt om kampagnen med de glade børn, der tilsyneladende starter i en folkeskole til sommer.

I Berlingske har politisk kommentator Amalie Lyhne skrevet en klumme, hvor hun kritiserer kommunen for at bruge"tonsvis af skattekroner" på en kampagne, der ikke kun er folkeoplysning.

"For skal borgerne ikke frit kunne vælge skole til deres børn også uden at være udsat for skattefinansieret holdningspåvirkning fra kommunens side?", spørger hun blandt andet i sin klumme.  

Og senest har Liberal Alliances politiske leder Alex Vanopslagh i samme avis kritiseret kampagnen for at være "propaganda i gadebilledet", og at kampagnen "har til formål at forherlige det socialistiske regime, der hersker på Københavns Rådhus".

Kampagne til lidt over 200.000 kroner

Overfor folkeskolen.dk oplyser Københavns Kommune, at kampagnen har kostet 229.000 kroner, hvoraf 94.000 kroner er taget fra Børne- og Ungdomsforvaltningens budget.

Om kampagnen

Finansieringen af kampagnen er delt mellem Økonomiforvaltningen (ØKF) og Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF). ØKF bidrager med 135.000 kr. og BUF med 94.000 kr. I alt 229.000 kroner.

Cirka halvdelen af pengene går til tryk og distribution af plakater og merchandise til skolerne, mens resten af midlerne går til bl.a. fotografer, samt grafik og design, som er udført af Københavns Kommunes egen grafiske afdeling KK Design.

Kampagnen består af flere elementer: 

  • Plakater i 200 plakatsøjler i byrummet
  • Tre korte filmklip til sociale medier med børn, der taler om folkeskolen
  • Merchandise til 32 åbent Hus-arrangementer på skoler (Roll up, postkort, klistermærker & balloner)
  • For at undgå spild og overproduktion er det op til skolerne selv, om de ønsker at modtage produkterne.

Kilde: Københavns Kommune 

"Mit job som politiker og som ansvarlig borgmester for området er at sørge for, at folkeskolen er så godt et tilbud som muligt for så mange som muligt. Og jeg synes ikke, at det skal være en hemmelighed, at kampagnen koster lidt over 200.000 kr., hvilket er billigt for en kampagne i den størrelsesorden. Det kan kun lade sig gøre, fordi annonceringen i byrummet er gratis for os, da kommunen selv har råderet over den ene side af plakatsøjlerne", siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen og tilføjer, at kommunen siden 2010 har brugt næsten 10 milliarder koner på at bygge nye og renovere gamle skoler.

Alex Vanopslagh påpeger i Berlingske, at Københavns Kommune går glip af indtjening, når de selv bruger reklamestanderne i stedet for at udleje dem til private annoncører.

Men det er ifølge kommunen ikke muligt. Kommunen har en aftale med det private reklamefirma AFA JCDecaux om brugen af plakatsøjlerne i hovedstaden.

AFA JCDecaux har råderet over den ene side af søjlerne, og kommunen har råderet over den anden side. Kommunens side må ikke bruges til kommercielle formål, oplyser kommunen.

Kommuner brander folkeskolen

Københavns Kommune er langt fra den eneste kommune, der bruger penge på at brande sine folkeskoler. Fagbladet Folkeskolen skrev tidligere på året om, hvordan blandt andet Aarhus og Kalundborg bruger en del af kommunens penge på at promovere sine skoler.

I Aarhus er der eksempelvis fokus på, at skolerne i ugerne op til skoleindskrivning går fra til dør til dør og ringer på hos forældre til kommende skolestartere.

Ledelsen på Søndervangskolen i Viby i Aarhus medbringer muleposer med skolens logo, hvori forældrene kan finde en invitation til åbent hus, information om skolen og en reflekskasket.

I Kalundborg har kommunen brugt 170.000 kroner på 16 to-minutters videoer, der promoverer hver af kommunens skoler.

Københavns Kommune oplyser, at de har kørt indskrivningskampagnen siden 2012. Ifølge tal fra Danmarks Statistik gik 23,6 procent af eleverne i hovedstadskommunen i 2018 på en fri- eller privatskole.

Andelen var på sit højeste i 2011, hvor 25,5 procent af hovedstadens elever gik på en fri grundskole.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ