Økonomisk hjælp

Seminarium får hjælp

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvor det før var svært at se en vej gennem seminariets økonomiske morads, kan vi nu se en vej, selv om den er smal', siger Keld Vorup, konstitueret rektor på Odense Seminarium.

I sidste uge skrev seminariets bestyrelse under på de betingelser, Undervisningsministeriet stiller for at yde det konkurstruede seminarium et lån på syv millioner kroner.

Ministeriet kræver, at seminariet fremskynder sine planer om at indgå i CVU (center for videregående uddannelse). At det sparer endnu mere på bygninger og på det teknisk/administrative område. Til gengæld skal det spare lidt mindre på lærerkræfterne.

Siden sommerferien har Odense Seminarium befundet sig i et økonomisk kaos. Ledelsen har fyret seminarielærere, for hvad der svarer til 15 årsværk. Fyringerne skete, da der pludselig manglede syv millioner i budgettet.

Lånet giver seminariet et pusterum til at gennemtænke de nødvendige besparelser.

Det næste halvandet år står lærere, studerende, teknisk/administrativt personale og ledelsen over for en stor udfordring. De skal skabe en læreruddannelse for færre penge, men både ledelsen og de studerende er fortrøstningsfulde.

'Sammen kan vi måske endda skabe forbedringer ved at styrke teamsamarbejdet, projektsamarbejdet og klasselærerfunktionen. Områder, der står for blegt i vores nuværende uddannelse', siger Keld Vorup.

Inden bestyrelsen skrev under på aftalen om lånet, afholdt de lærerstuderendes organisationer (LL og DSR) i sidste uge et stormøde. Mødet bærer en stor del af ansvaret for optimismen, for her drøftede studerende, ansatte og ledelse, hvordan seminariet bedst muligt klarer sig gennem besparelserne. Mødet ryddede nogle af de studerendes frustrationer af vejen og skabte en bedre kommunikation.

'Vi arbejder alle sammen om et fælles mål: En god læreruddannelse', siger Mikkel Villadsen, der studerer på tredje årgang og repræsenterer Odense Seminarium i Lærerstuderendes Landskreds (LL). Han var en af hovedkræfterne bag stormødet.

'Vi har planer om, at fællesmøderne skal fortsætte, og vi føler, at der er en stor velvilje fra rektors side', siger Mikkel Villadsen.

Stormødet skal munde ud i en lille håndbog om, hvad de studerende mener. Håndbogen skal indgå i fremtidige drøftelser i læreruddannelsesrådet og i bestyrelsen.

Uden at være spor begejstret over besparelserne tror Mikkel Villadsen alligevel på, at der kan ende med at komme noget godt ud af det.

'Hvis man ikke havde en byrde, var hjulet aldrig blevet opfundet. Byrden har vi nu. Så håber vi, at det kan udmønte sig i noget positivt'.

Seminariet skal aflevere en ny handlingsplan over besparelser til Undervisningsministeriet i næste uge. Inden da ønsker rektor ikke at udtale sig om konkrete planer.

Vibe Halbirk er freelancejournalist