Forældre dømt for bagvaskelse

Skoleinspektør udsat for både vold og grove rygter

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad der begyndte som et blåt øje fra en elev til en anden, førte til overfald fra en far på skoleinspektør Ole Jørgensen fra Snedsted Skole i Thy. Siden blev der sat rygter i gang om skoleinspektørens gøren og laden både i sine tidligere job og som skoleinspektør, rygter, der nu har kostet tre forældre fængselsstraffe for bagvaskelse samt en torterstatning til skoleinspektøren på 20.000 kroner.

Sagsforløbet, som det fremgår af dagspressen og retsbogen, er følgende:

Den 11. december sidste år måtte Ole Jørgensen blande sig i en konflikt mellem to elever, hvor den ene havde givet den anden et blåt øje. Skoleinspektøren gør opmærksom på, at det er en krænkelse af skolens ordensregel: Vis hensyn.

Moderen mener, at det er i orden at bruge vold som udtryksmiddel. Et andet forældrepar bliver inddraget i sagen. Manden herfra møder op på skoleinspektørens kontor og tildeler ham et knytnæveslag. Episoden bliver straks meldt til politiet. Efterfølgende kontakter moderen og forældreparret andre forældre og spreder rygter om skoleinspektøren.

Forældreparrets børn holdes hjemme fra skole indtil begyndelsen af det nye år, hvor moderen møder op med børnene og kræver at overvære undervisningen. Dagen efter kommer kommunens forvaltningschef og skolechef og fortæller moderen, at det har hun ikke ret til. Hun kræver at få lov til at overvære undervisningen, ellers vil hun melde børnene ud af skolen. Forvaltningen kvitterer for udmeldelsen.

Den 15. januar dukker mor og bedstefar og senere faderen op på skolen og truer forvaltningschef og skolechef. Politiet bliver tilkaldt for at fjerne forældre og bedstefar.

Den 11. april bliver faderen idømt 30 dages fængsel for vold mod skoleinspektøren og trusler mod de to forvaltningschefer. Bedstefaderen og faderen får hver fem dagbøder a 200 kroner for trusler. Faderen anker til landsretten, der stadfæster.

Rygterne går nu i byen, og den 26. februar i år beder skolens bestyrelse kommunen om at indgive politianmeldelse mod forældreparret og moderen på grund af de rygter, de har sat i omløb. Rygterne handler om vold, racisme og seksuelle overgreb.

Den 21. november i år bliver moderen som hovedmand idømt ti dages hæfte, som bliver anket til landsretten, mens det andet forældrepar får syv dages hæfte til faderen og syv dages betinget hæfte til moderen. De udbeder sig betænkningstid. Det er meget sjældent, at der bliver idømt fængsel i sager om bagvaskelse.

Stor opbakning

'Det er meget belastende at have en sådan sag kørende. Både tidsmæssigt og især psykisk. Man må søge til det yderste af ens kræfter for at finde overskud', siger skoleinspektør Ole Jørgensen.

Han har klaret det i kraft af opbakning fra sine ansatte, kommunen, bestyrelsen og den øvrige forældrekreds. De gange, hvor sagen har været behandlet i retten, har tilhørerpladserne været fyldt med ansatte og forældre, der ønskede at vise opbakning til deres inspektør.

'Jeg er glad for, at jeg stod fast fra starten, vold må aldrig blive et legitimt udtryksmiddel', siger Ole Jørgensen.

Han håber, at nogle af hans kolleger aldrig kommer ud for noget lignende. Nu er der trukket en grænse for, hvad offentligt ansatte må udsættes for.

Søren Ottosen er tillidsrepræsentant på Snedsted Skole.

'Skoleinspektøren har været god til at tage konflikterne på lærernes vegne. Vi har selvfølgelig bakket op, for det kunne jo lige så godt være en af de ansatte, det var gået ud over. Vi har forsøgt at vise vores opbakning, både i hverdagen og ved at så mange som muligt mødte frem til retsmøderne', siger Søren Ottosen.

Samtidig har man forsøgt at køre et højt informationsniveau på skolen.

'Selv om sagen nu er slut, vil det nok ligge i baghovedet i nogle år. De fleste har da også ændret praksis, så man nu tager en kollega med, hvor man tidligere ville have diskuteret en sag med en elev i enerum', siger Søren Ottosen.

Peter Linderoth Sørensen er freelancejournalist

Det er meget belastende at have en sådan sag kørende. Både tidsmæssigt og især psykisk. Man må søge til det yderste af ens kræfter for at finde overskud

Powered by Labrador CMS