Blog
3   17

Når det regner på vejlederen, drypper det på læreren

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Der er én ting, som er iøjenfaldende, når man læser de bedste af årets PD-projekter: uddannelsen skal give skolen nyttige vejledere. Og?

På Christian Købkes fine tegning af talemåden: når det regner på præsten, drypper det på degnen, står præsen med front mod alteret og modtager "gaverne", som han så siden kan vende sig om og dele ud af til de forsamlede. Dette er fint i tråd med Den Danske Ordbogs tolkning af den skildrede talemåde: en persons rigdom eller succes kommer også andre, mindre betydelige personer til gode

I den kontekst har det været interessant at få lov til at deltage i lærerprofession.dks udvælgelse af årets bedste PD-projekter: det er et gennemgående træk, at diplomprojekterne har varetagelse af en faglig vejlederfunktion som mål. 

Jeg har intet at udsætte på de besvarelser, jeg har læst. Nej, det er alle dem, jeg ikke har set, der får mig til at overveje, om vi kan være tjent med, at en diplomuddannelse alene kommer til at tjene et nytteformål. 

Set fra min vinkel rejser det spørgsmålet, om vi er ved at etablere et lag af velefteruddannede vejledere, der skal formidle ny viden til skolens lærere, men som også kan anvendes som argument for, at den lærer, der til daglig står over for eleverne, ikke behøver anden efteruddanelse end deltagelse i skolens egne (fag)møder, hvori vejlederen deltager.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg har på en række konferencer og seminarer bemærket, at langt den overvejende del af deltagerne har en eller anden funktion, der hæver dem over den almindelige lærer. 

Når jeg sammenholder dette med argumentationerne i de diplomprojekter, jeg har læst, så ser jeg en tendens til, at besvarelserne følger en akademisk skabelon, som savner et hverdagens eller filosofiens modspil.

I det fine værk Den Danske Begrebsordbog, kapitel 20, afsnit 10, som omhandler udtryk om rigdom, står når det regner på præsten, drypper det på degnen side om side med man kan også købe guld for dyrt

Hvis PD-projekterne alene bliver til uddannelse af vejledere, der skal hjem på skolen for at vejlede almindelige lærere uden efteruddannelse, så har man nok købt vejlederguldet for dyrt. Lærerne underviser mere og har mindre tid til forberedelse. De er pressede af diverse AULA-aktiviteter. Og de får særdeles sparsom - om nogen - efteruddannelse. De får kort sagt dårligere og dårligere vilkår til at modtage en vejledning, som de vil være i stand til at omforme til deres egen engagerede praksis. 

Den sidste af de nævnte talemåder, som begrebsordbogen tager med, er: kasseapparatet ringer.

Og det fører kun til rigdom, hvis man sikrer en god balance imellem vejledere og vejledte, idet de ansvarlige for skolens faglighed husker, at de lærere, som dagligt er sammen med eleverne, ikke - jvf. ordbogsdefinitionen - er mindre betydelige personer.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.235 andre er allerede tilmeldt