Debat

Klimaet kan ikke forhandles

Det er på tide at kaste forsigtigheden over bord og satse helhjertet på den grønne omstilling – også som fagforening. Derfor er det også vores klare opfordring og forventning, at kongresvedtagelsen om grøn omstilling omsættes til konkret handling hellere i dag end i morgen, skriver Rikke Gierahn og Mads Tudvad.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Klimakrisen kræver handling i en helt anden grad end hidtil. Det er både elever, forskere og fagforeninger verden over enige om. På årets kongres i Danmarks Lærerforening d. 1.-3.oktober forpligtede vi hinanden på at tage aktivt del i klimakampen og bidrage til grøn omstilling. Nu skal vi i gang.

Nogle vil måske mene, at det er "uden for skiven" af, hvad en fagforening skal beskæftige sig med i forhold til at arbejde for medlemmerne og forbedring af deres arbejdsvilkår. Men vi er af en anden opfattelse! For vi er også en professionsfagforening, der engagerer sig i udviklingen af folkeskolen, vores elever - fremtidens borgere og samfundet som helhed. Forventning fra borgerne til os som lærere og dermed DLF er klar: børn og unge skal have aktuel og tidssvarende undervisning i, hvordan vi som samfund og borgere tackler klimaudfordringen.

En gruppe lærerstuderende startede her i foråret den danske afdeling af Teachers For Future, som er en bevægelse i mindst 28 lande, og supplerer Fridays For Future, der med Greta Thunberg i spidsen, har mobiliseret millioner af børn og unge på verdensplan gennem elevstrejker. Teachers For Future fokuserer dog ikke på strejker, men på at få mere bæredygtighed ind i lærergerningen. Teachers For Future er et netværk af lærere, der ønsker at gå forrest og gøre en aktiv indsats for en grønnere folkeskole. Håbet er, at lærere over hele landet vil engagere sig i den grønne omstilling. Dette græsrods-initiativ skal DLF selvfølgelig støtte op om.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Med Danmarks Lærerforenings engagement i "Broen til fremtiden", fagbevægelsens samarbejde om klimaudfordringen, har vi allerede taget et skridt i den rigtige retning. I grundlaget for "Broen til fremtiden" står, at "løsningen på klimaudfordringerne kræver nytænkning og samarbejde. Der er brug for gennemgribende løsninger, der bygger på de styrker, den viden og de erfaringer, som et bredt samarbejde kan lykkes med." 

Tiden er inde til, at vi som lærere gør vores til at konkretisere og handle på ordene 'gennemgribende løsninger'. I kongresvedtagelsen fra 2019 står der bl.a.: "… det vil være naturligt for Danmarks Lærerforening at arbejde aktivt for den grønne omstilling udadtil såvel som indadtil." Når DLF som organisation skal i gang med at blive mere klimavenlig, kræver det et eftersyn af hvordan organisationen fungerer, og hvordan der yderligere kan bidrages til grøn omstilling.

DLF må med kritiske briller forholde sig til, hvordan eksempelvis foreningens formue i Særlig Fond, medlemmernes opsparing til konflikt, investeres. Indtil nu har DLF valgt at adaptere det etiske kodeks fra Lærernes Pension (LP), som bl.a. tillader fossile investeringer. Det kan og skal vi gøre bedre med skærpede krav til bæredygtighed, DLF skal ikke bare læne sig tilbage og stille sig tilfreds med at kopiere LP. For DLF har større frihedsgrader sammenlignet med LP, der er bundet af lovgivning om højest muligt afkast.

Ikke desto mindre skal vi i DLF søge at påvirke LP´s beslutninger gennem vores repræsentanter i LP´s to medlemsfora og LP´s hovedbestyrelse med Anders Bondo i spidsen.

Her er det værd at bemærke, at EU´s Investeringsbank (EIB) netop har besluttet, at stoppe finansiering af fossile brændstoffer fra 2021 og i stedet bruge 7.500 milliarder på grønne investeringer.  

https://www.dr.dk/nyheder/politik/det-er-vildt-stor-eu-bank-dropper-investeringer-i-sort-energi

Ifølge Ida Marie Moesby, økonom ved Forbrugerrådet, er der flere studier, som peger på, at det ikke nødvendigvis er dyrere at investere bæredygtigt. Tværtimod er de gode, ansvarlige virksomheder måske dem, der vil klare sig godt om 10 til 15 år (Politiken 13.nov)

Disse to eksempler illustrerer, at det er på tide at kaste forsigtigheden over bord og satse helhjertet på den grønne omstilling - også som fagforening. Derfor er det også vores klare opfordring og forventning, at kongresvedtagelsen om grøn omstilling omsættes til konkret handling hellere i dag end i morgen, så DLF som organisation fremadrettet agerer mere proaktivt i forhold til klimadagsordenen og bæredygtige løsninger, eksternt så vel som internt i egen "andedam" J

Mads Tudvad, LL og initiativtager til Teachers for Future (TFF)

Rikke Gierahn, lærer og DLF-hovedstyrelsesmedlem samt kandidat til hovedstyrelsesvalget

Powered by Labrador CMS