Debat

Ja til fælles fagforening

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forhandlingsretten er bedst placeret på kredsniveau, det vil for Københavns Lærerforenings (KLF) vedkommende sige i foreningen. Det har vi været enige i, og derfor har KLF's to repræsentanter i hovedstyrelsen heller ikke ytret sig i det spørgsmål, som Lotte Lange undrer sig over i Folkeskolen nummer 47.

Vores nye aftale respekterer fuldt ud KLF's egen lønpolitik, der ikke som DLF's forhindrer uddelegering af forhandlingsret vedrørende løn til tillidsrepræsentanter. Da KLF er en selvstændig forening, hvis medlemmer kollektivt blev en del af DLF i 1951, har vi netop i aftalespørgsmål en fastslået selvstændig forhandlingsret. Modparten hedder Københavns Kommune og ikke Kommunernes Landsforening (KL), og der forhandles på grundlag af de politikker og mandater, som medlemmerne af KLF har givet bestyrelsen. Der er derfor ikke (som Lotte Lange hævder) noget moralsk forkert ved, at KLF i netop dette spørgsmål så at sige har handlet på egen hånd. Men som det er sket, kan det give politiske uoverensstemmelser.

Hvis vi som forening skulle have forhandlet løn ude på alle 80 skoler og institutioner, havde vi været nødsaget til at ansætte mindst en konsulent mere. Det ville resultere i enten en kontingentstigning eller i indskrænkning af medlemsaktiviteterne. Begge dele ville være lige uacceptabelt og derfor nogle af grundene til beslutningen om at uddelegere til tillidsrepræsentanterne.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Næstformand Michael Olsen og jeg opfatter da ikke hovedstyrelsesarbejdet som en 'belastning', som Lotte Lange kalder vores faste pladser. Vi har da megen glæde af den tætte tilknytning til DLF og håber da også, at vi med vores aktive indsats kan bidrage med noget væsentligt for DLF's og KLF's medlemmer.

Københavns Lærerforening er i øvrigt meget loyal over for DLF's talrige politikker. Senest kom det til udtryk ved 'aktionsdagen' 16. august, hvor 62 københavnske skoler holdt faglige møder. Det skete, selv om vores forhandlingsmodpart ikke er KL, men ud fra et udtrykt ønske om at være solidarisk med kolleger i de kommuner, der har misbrugt arbejdstidsaftalen.

Jan Trojaborg

formand for Københavns Lærerforening og medlem af DLF's hovedstyrelse