Eksamen i sandet

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

To danske lærere har været i Tibet for at besøge skoler og indsamle materiale til Nationalmuseets undervisningsafdeling. Vivi Walter er lærer på Den Classenske Legatskole i København, mens Jens Walter underviser på Herlev Gymnasium.

På en offentlig mellemskole i Lhasa er skoleafgiften 700-900 yuan per semester. Hertil kommer uniformer og bøger. Det svarer til en fjerdel af en almindelig lønarbejders årsløn og mindst halvdelen af en fattig tibetaners årsindkomst.

På skolen for fattige børn er der kun borde og stole i to af lokalerne. Skolen er finansieret af familiernes betaling. De kinesiske myndigheder så helst, at den lukkede, og den kan ikke få offentlig støtte.

De lærere, der vil undervise i andet end dét, der står i de tilladte bøger, risikerer mange års fængsel.

Den danske regering har besluttet, at man gennem Danida vil igangsætte uddannelsesprojekter i Tibet. En delegation har allerede været i landet, og i november rejser repræsentanter fra Danida, Red Barnet og Danmarks Pædagogiske Universitet ud for at forhandle med myndighederne.