Debat
0   153

Rummelighed og ligegyldighed

Som det er fremgået af reportagerne fra kongressen, var der mange berettigede roser til Anni Herfort for hendes mundtlige formandsberetning. Der var dog en skønhedsplet, som undertegnede også gjorde opmærksom på fra kongressens talerstol. Det drejede sig om det afsnit, der omhandlede skolens rummelighed. Her gik formanden skarpt i rette med en vis skolelederforening, hvis formand har givet udtryk for ønsket om en udstrakt frasortering af vanskelige elever, idet hun tog afstand fra 'slige uacceptable holdninger'.

Og det var så det. Ikke et ord om lærere og klasser, hvis arbejde halve og hele år igennem hakkes i stumper og stykker af disciplinære problemer. Om ledelser, der ikke aner deres levende råd, om komplet uacceptable ventetider på assistance fra Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, om lærere, der har børn siddende i normalklasserne, som er visiteret til andre foranstaltninger, men bare sidder fast i systemet. Om lærere i krise, der har svært ved at leve med chikane, vold eller trusler om vold - og som i alarmerende antal henvender sig til DLF's psykologhjælp. Eller om Arbejdstilsynets påpegning af, at dette formentlig er det alvorligste arbejdsmiljøproblem i folkeskolen. Ikke ét ord.

Artiklen fortsætter under banneret

Både undervisningsministeren og formand for Kommunernes Landsforening (KL) var i deres taler til kongressen inde på, at folkeskolens rummelighed skal udvides, og der blev ironiseret over lærere, som vil smide de fleste elever ud af klasserne, for så bliver det hele meget nemmere. Som om lærerne var en flok snerper, der ikke tåler modstand.

'Rummelighed er en god ting', sagde konen. Hun lagde en sild mere i tønden. Men børn er ikke sild og skolen ikke en tønde. Det rummelighedsbegreb, der udelukkende forholder sig til, hvor mange afvigelser man kan proppe ind i én og samme klasse, kan skolen ikke bruge til noget. Det udtrykker ligegyldighed, og det er i virkeligheden nærmest det modsatte af rummelighed.

Det kunne lærernes formand på medlemmernes vegne godt have benyttet lejligheden til at slå fast over for ministeren og KL's formand.

Niels Christian Sauer

medlem af DLF's hovedstyrelse


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ