Debat

Få hjælp i DLF

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Under overskriften 'Få hjælp i Danmarks Lærerforening' har DLF udgivet en folder 'Forandring er mulig'.

En glimrende folder, der tager udgangspunkt i en uudholdelig situation, som et medlem af DLF måtte være kommet i, og som kunne få indflydelse på vedkommendes arbejdsliv som lærer. Pointen er, at der kan ydes akut psykologisk bistand eventuelt efterfulgt af fem gratis (læs: betales af DLF) timer hos en psykolog tilknyttet rådgivningen.

Den 21. juni 2001 bliver undertegnede ramt af en blodprop i hjernen. Det afstedkommer en del turbulens i fysikken såvel som i psyken. Jeg aftaler det nødvendige med min skole og forvaltning i forbindelse med det videre forløb, og aftalen bliver, at jeg skal begynde igen efter efterårsferien på halv tid.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Nu er det, at jeg får nys om denne ordning i DLF (som jeg har været medlem af i 32 år), griber glad telefonen og håber på fem timers psykologhjælp, inden jeg skal begynde igen. Min erfaring siger mig, at det er klogt at være rustet til D-dag. Jeg håber, I forstår hvad jeg mener.

Det gør man nemlig ikke i rådgivningen.

På forespørgsel om jeg kunne få de fem timers hjælp?

Nej, du kan jo få tilskud fra det offentlige!

Jo, men det offentlige yder kun tilskud, man har egenbetaling på 228 kroner i timen.

I øvrigt har jeg kontakt til en psykoterapeut, som har tid og anbefales af DLF, men som ikke er tilskudsberettiget via det offentlige.

Så må du vælge en anden, siger den søde dame! I forlængelse af at have betonet det nødvendige i, at man igen skal lære at træffe sine egne valg, når man har været udsat for så voldsom en 'begivenhed'.

Nej, jeg vil have hende - det handler om tillid.

Og så det ultimative argument!

I øvrigt er det medlemmernes penge, vi forvalter her, siger den søde dame.

Det er smukt sagt til et medlem!

Jeg kan da godt betale de 650 kroner i timen selv, jeg har åbenbart ikke den 'rigtige' sygdom, det må I sgu meget undskylde!

I folderen står: 'der ydes hjælp ved vold, ulykke, sygdom og så videre'.

Set ud fra en professionel synsvinkel er det yderst vigtigt at få profylaktisk hjælp i forhold til arbejdet. Skaden kan blive meget større, når man efterfølgende skal lappe eventuelle skader på sjælen sammen.

En god tanke, en god beslutning kan 'sande til' i en forkert forvaltning. Prøv at tænke problemstillingen om igen. Forandring er mulig.

Svend Anders Rømer

Karlslunde

Svar

Beklager, men det indgår ikke i medlemskabet af Danmarks Lærerforening, at du har krav på eller ret til psykologsamtaler på foreningens regning.

Du har benyttet dig af muligheden for at tale med en konsulent, som har erfaring med rådgivning om psykisk arbejdsmiljø. Konsulenten, den 'søde dame', som du kalder hende, har afslået at bevilge dig psykologsamtaler, fordi du falder ind under sygesikringsordningen, hvor egen læge kan henvise til 12 psykologsamtaler, og hvor man selv skal betale en tredjedel af udgiften. Afslaget er helt i overensstemmelse med de retningslinier, vi følger. Vi har hver uge henvendelser fra medlemmer, hvor vi orienterer om og henviser til sygesikringens tilbud. Ligesom vi også søger at få arbejdsgiveren til at betale, hvis der er tale om vold eller trusler om vold.

Laurits Lynge

kontorchef i DLF's organisationskontor