Kongressen sanser

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fem fulde arbejdsdage inklusive to aftenmøder skulle der til, inden DLF's 310 kongresdelegerede fredag eftermiddag i sidste uge kunne tage hjem.

Ord, ord, ord. Fra talerstolen, i korridorer og i smågrupper. DLF's kongres er en arbejdskongres. Det vælter med ændringsforslag - og ændringsforslag til ændringsforslag. Forhandlinger afbrydes, og der holdes hurtige hovedstyrelsesmøder, hvor argumenter og konsekvenser vurderes. Hvorefter hovedstyrelsens medlemmer strømmer tilbage til kongressalen, hvor de i uformelle grupper orienterer baglandet og får reaktioner. Det er det samarbejdende folkestyre, man praktiserer.

Når det går bedst, bliver resultatet vedtagelser, som nuancerer og samler. Når det ikke lykkes, betyder det udvanding eller udskydelse. Kongres 2001 var en stor kongres. Ikke kun fordi man holdt møde i fem dage, men fordi man tog hjem med en række solide vedtagelser, der samler.

Den enstemmige beslutning om 'Fællesskabets skole i det multietniske samfund', den massive opbakning til at opsige arbejdstidsaftalen og til overenskomstkrav med prioritering af reallønnen og forbedringer af de overenskomstansattes pensioner er beviser på, at foreningsdemokratiet virker. Det samme gælder beslutningerne om at styrke Lederforeningen, om at udvikle en egentlig ungdomspolitik og om at oprette faglige klubber.

Anni Herforts beretning blev vedtaget med taktfaste klapsalver.

Læs den fyldige reportage på de følgende sider og klik ind på www.folkeskolen.dk, hvor der hele sidste uge blev sendt korte undervejs-reportager - og masser af billeder.