Pension
0   315

Pensionisterne må selv i gang

Kredsene bakker op, men det er pensionisterne selv, der skal skabe de lokale aktiviteter

I mange af Danmarks Lærerforenings kredse er der fuld tryk på aktiviteterne for de medlemmer, der har forladt arbejdsmarkedet, men sådan er det ikke i Viborgegnens Lærerforening. Her har 175 pensionister og efterlønsmodtagere samme ret som andre medlemmer til at deltage i møder og andre aktiviteter, men der foregår ingen særlige aktiviteter for dem.

'Vi har flere gange forsøgt at få en pensionistklub i gang, men det er strandet hver gang. Medlemmerne har ikke givet nogen respons', siger kredsformand Grethe Kühn.

Artiklen fortsætter under banneret

Årsagen?

'Nogle siger, at de kun er interesserede i at få oplysninger om lærerpensionisternes forhold og om det arbejde, der vedrører dem i Lærerforeningen', siger kredsformanden. 'De har ikke brug for det underholdende, der som regel er en del af pensionistklubbers aktiviteter. Der er så mange andre tilbud i lokalsamfundet'.

40 kilometer mod øst er situationen helt anderledes. Pensionistudvalget under Randers Lærerforening står parat med to foredrag og en rundvisning for kredsens 194 pensionister og efterlønsmodtagere i løbet af de kommende fire måneder.

To ildsjæle

'Forklaringen er nok, at da udvalget blev oprettet for over ti år siden, var der to ildsjæle blandt pensionisterne, der påtog sig at være trækkræfter. Det spiller også en rolle, at vi har en tæt kontakt til kredsen, der fungerer som løftestang, blandt andet ved at give os en del af vores kontingent retur, så vi kan betale for aktiviteterne, og ved at et medlem af kredsbestyrelsen er med i udvalgsarbejdet', siger et af pensionistudvalgets fem medlemmer, Carl Emil Hald.

Der kommer i gennemsnit 35 til foredrag, og der er udsolgt til den årlige udflugt hvert år. Det er pensionistudvalget godt tilfreds med, men. . .

'Konkurrencen er hård', siger Carl Emil Hald. 'Mange højskoler og foreninger trækker i de samme mennesker med de samme tiltag. Vores fordel er nok, at hos os mødes folk med fagfæller og gamle kolleger'.

Som repræsentant for pensionisterne i DLF's hovedstyrelse følger Kristian Fløj-Jensen med i, hvordan aktivitetsniveauet er rundt omkring i landet.

'Der er stor forskel på aktivitetsniveauet. Det er generelt stigende, og kredsene er som regel positivt indstillede, men der findes en del lokalområder, hvor pensionisterne ikke er ret interesserede', siger Kristian Fløj-Jensen.

I januar 2002 holder DLF en konference om pensionisternes situation i foreningen. Ved den lejlighed vil de lokale aktiviteter stå på dagsordenen.-Jan Kaare er freelancejournalist

Store afstande

Noget tyder på, at geografien spiller en vis rolle for lokalkredses pensionistaktiviteter. I alt fald er det en del af forklaringen på, at Tønder Lærerkreds ikke har særlige aktiviteter for medlemmer uden for arbejdsmarkedet.

'Der er 100 kilometer fra den ene ende af kredsen til den anden. Det er formentlig stærkt medvirkende til, at det ikke er lykkedes at oprette en pensionistklub', siger kredsformand Ulrik Nielsen.

Tønder Lærerkreds har ligesom Viborg Lærerkreds flere gange forsøgt at få en pensionistklub i gang.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Lærersenior er for lærere, som er pensioneret eller på vej dertil. I samarbejde med fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
633 andre er allerede tilmeldt