Folkeskolens leder:

11. september 2001

Underrubrik

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var ikke kun World Trade Center og Pentagon, der blev ramt; tirsdag den 11. september blev de vestlige demokratiers nervebaner blotlagt. Og efter det kollektive chok kom vreden og sorgen. Og ønsket om hævn. Følelser, som er forståelige, og som skal tages alvorligt.

Men ingen problemer løses ved at hævne. Ingen. Og meget afhænger af, om USA vælger at handle som en fornedret supermagt, eller om man vælger at handle besindigt og sammen med andre ansvarlige regimer. Bagmændene kan forhåbentlig findes, og straffen skal være hård, men mord på uskyldige civile i USA kan ikke retfærdiggøre drab af andre uskyldige civile i Afghanistan.

Meget afhænger også af, hvordan vi alle sammen reagerer i hverdagen - i familier, på arbejdspladser, skoler og uddannelsessteder. Vreden over nogle palæstinenseres afstumpede reaktioner efter terrorangrebene er helt forståelig. Men at en lille håndfuld unge i Vollsmose opfører sig idiotisk, kan ikke retfærdiggøre telefontrusler mod tilfældige arabere eller chikane over for uskyldige muslimske grønthandlere. Og uanset hvor rasende man kan blive på et par iranske handelsskoleelever i Svendborg, der glædede sig højlydt over terrorhandlingerne i New York, kan det ikke være begrundelse nok for at smide dem ud af skolen. Når Frederiksberg Gymnasium med mange indvandrerelever må evakueres, og en koncert i Tivoli med gruppen Outlandish aflyses på grund af bombetrusler, ser vi spirer til det, som vi alle har et ansvar for at undgå. Intet kan retfærdiggøre det, der er sket i USA, men jagten på terrorgrupper må ikke blive en kamp mod muslimer.

Meget peger på, at det er fanatikeren Osama bin Laden og hans slæng, der står bag forbrydelserne, og hvis det kan bevises, at det er dem, der har ansvaret, skal de straffes, men derefter vil ingen problemer være løst.

Hvis man blot skærper alle sikkerhedstjek af mørklødede personer, vil problemerne snarere vokse. I Afghanistans bjerge, i Sudans og Pakistans slum vil man endnu en gang kunne se 'beviser' for, at supermagten USA og de rige europæiske allierede forfølger og undertrykker fattige og uskyldige. Demokratiske retsstater i samarbejde med totalitære og korrupte regeringer i rige oliestater skaber ikke den dialog, som - sammen med åbenhed og retten til forskellighed - er demokratiets på én gang sårbare og stærke våben. Hvor mennesker oplever, at der er første- og andensorteringsborgere, vil der være grobund for vold. Hvor mennesker undertrykkes fysisk eller åndeligt, kan terrorisme-tankegangen vokse. I Gaza, Kabul, New York og Århus.

Den 11. september 2001 blev diffus angst og trusler om vilkårlige mord med ét også hverdagsvilkår for os i Vesten. Kun ved at stå sammen om at bekæmpe terrorismens årsager er der håb om, at vi kan vinde kampen. Det er langtfra kun politikere, militær, efterretningstjenester og sikkerhedsfolk, der har ansvaret for vores fremtid.

-th

Læs side 6

Powered by Labrador CMS