Debat
0   162

Direkte valg af formand

Konsulentfirmaet Dafolo har som omtalt i Folkeskolenafleveret sin slutrapport om Udviklingsprojektet i Danmarks Lærerforening. Der er mange forslag til ændringer af arbejdsgange på 'de indre linier' i foreningen, og der er mange anbefalinger, som mere direkte berører medlemmerne.

Blandt slutrapportens mange - store og små - anbefalinger er der selvfølgelig nogle, som jeg er mere enig i end andre, og der er anbefalinger, jeg kunne have ønsket mig anderledes.

Artiklen fortsætter under banneret

Men projektets hovedkonklusion er efter min mening stjerneklar, rigtig god og solidt underbygget. Der er nemlig en aldeles gennemgående opfordring i rapporten til, at medlemmerne i langt større udstrækning skal inddrages og tages med på råd i foreningens arbejde.

Den første anbefaling i rapporten hedder simpelthen: 'Den direkte kontakt med medlemmerne omkring tunge - måske afgørende - politiske spørgsmål må styrkes'.

Denne anbefaling gentages i rapporten på flere måder og følges op af en række forslag til forbedret kommunikation mellem ledelse og medlemmer. Det foreslås at etablere et såkaldt 'demokratiudvalg', som skal sørge for, at demokratiet kommer til at fungere - bedre - i foreningen. Det foreslås, at arbejdsgrupper og projektgrupper i foreningen ikke fortsat alene besættes med sekretariatsfolk og hovedstyrelsespolitikere, men at den viden og ekspertise, som ligger på skolerne, hos almindelige medlemmer, tillidsrepræsentanter og hos kredsstyrelsesmedlemmer, også indgår direkte i foreningenscentrale arbejde. For at styrke dialogen mellem top og bund foreslås det også, at ledelse og hovedstyrelsesmedlemmer generelt bliver bedre til at fremlægge deres holdninger og synspunkter over for medlemmerne med artikler og opsøgende arbejde, og at foreningens blad Folkeskolen tilsvarende fremover giver langt mere plads og rum til en ordentlig fagpolitisk dækning, som reelt giver medlemmerne mulighed for at forstå - og reagere på - disse forskellige fagpolitiske holdninger og synspunkter.

Slutrapporten konstaterer også, 'at det er et tydeligt ønske hos medlemmerne, at formanden og næstformanden vælges ved direkte valg'. Og helt i tråd med alle de øvrige anbefalinger om at tage medlemmerne mere med - og mere alvorligt - så foreslår rapporten simpelthen, 'at formandskabet vælges ved direkte valg'. Og valg af formand er jo netop 'et af de tunge politiske spørgsmål'. På denne baggrund må dette forslag være et kernepunkt og lakmusprøven på, om vi mener noget med udviklingsprojektet. Allerede på kongressen til oktober må hovedstyrelse og kongres derfor tage de nødvendige initiativer, således at vi på kongressen næste år - i 2002 - kan tage endelig stilling til konkrete vedtægtsændringer, som muliggør, at det næste ordinære formandsvalg i 2003 vil være et direkte valg, hvor alle foreningens medlemmer skal forholde sig aktivt til, hvem der skal være formand for Danmarks Lærerforening.

Peter Hess-Nielsen

medlem af DLF's hovedstyrelse


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Vind hotelophold i julekonkurrencen

Så er det blevet juletid, og folkeskolen.dk har i den anledning en julekalender, hvor du hver dag frem til juleaften kan finde dagens låge-opslag med en præmie på vores Facebookside. Du er også med i lodtrækningen om hovedpræmien, hvor du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller. Tjek vores Facebookside hver dag i december for at være med!

Deltag i konkurrencen