Faglige ledere føler sig oversete

De små faglige foreninger føler sig tilsidesat i forhold til skolelederne

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var tæt på at udvikle sig til en direkte konfrontation mellem Lederforeningens bestyrelse og de delegerede fra de små faglige foreninger på Lederforeningens ekstraordinære repræsentantskabsmøde i sidste uge. Det skete under debatten om foreningens krav til den kommende overenskomst.

Kravet om et centralt aftalt varigt tillæg for skoleledelse var stridens kerne. Det ville Torsten Petersen fra Københavns Amt gerne have ændret til at gælde alle ledere i folkeskolen. Selv er han skolekonsulent med lederbeføjelser.

'Enten skal vi fjerne ordet skole, så der kun står ledelse, eller også må vi lave en tilføjelse om, at også lederne på de faglige områder skal have et varigt tillæg', sagde Torsten Petersen.

Det afviste Lederforeningens næstformand, Mogens Opstrup.

'Der skal stå skoleledelse, for vi kommer ikke igennem med et generelt krav om tillæg til ledere, så vi må tage højde for vores mindre grupper på anden vis', sagde han.

Det reagerede Sonja Christensen fra Pædagogisk Psykologisk Forening på.

'Det er forstemmende at høre, at kravet kun gælder særinteresser for skoleledere', sagde hun og mindede bestyrelsen om, at 1.200 ud af foreningens 3.200 medlemmer kommer fra de små faglige foreninger.

Torsten Petersen fastholdt sit forslag, og det fik bestyrelsen til at bede om en pause, så de kunne stikke hovederne sammen. Her blev de enige om at foreslå en undvigemanøvre.

'Vi har skrevet rundt til alle 25 faglige foreninger og bedt dem sende de faglige lederes krav til os. Det har to af dem gjort, og deres svar har vi sendt direkte videre til Lærerforeningen, der er ved at forberede det samlede overenskomstkrav. Vi foreslår, at vi gør det samme med det her forslag. Så undgår vi at blande tingene sammen', sagde Mogens Opstrup.

Den købte Torsten Petersen ikke.

'Det er for let at sige, at jeg bare skal gå til Tandhjulsforeningen og få den til at rejse kravet. Lederforeningen er for alle medlemmer. Derfor vil jeg gerne have mit forslag til afstemning, så jeg kan få en pejling på, om det kan lade sig gøre at gå denne vej'.

Hånd om de små

Alexander Osmund fra bestyrelsen kunne godt følge Torsten Petersens kritik. Alligevel opfordrede han ham kraftigt til at trække forslaget.

'Jeg vil nødig stemme imod de små foreninger, men det kan jeg blive nødt til. Det vil være svært nok at forhandle et tillæg til skoleledelse hjem. Det vil være endnu sværere, hvis tillægget skal være generelt'.

Lederforeningens formand, Jens Færk, følte sig provokeret af Torsten Petersen.

'Vi har brugt meget energi på at få fat i de små faglige foreninger. Det tager uforholdsmæssigt meget tid, og vi har kun to medarbejdere i sekretariatet. Derfor har vi bedt dem om selv at sende deres krav ind til os. Det har åbenbart ikke været godt nok. Men jeg vil alligevel bede dig trække forslaget. Ellers skaber du splid i repræsentantskabet', sagde Jens Færk, mens Claus Brink Christensen fra bestyrelsen tilbød at se på, om Lederforeningen kan skabe et bedre samarbejde med de faglige foreninger.

Den købte Torsten Petersen, og så trak han sit forslag.

'Jeg gør det på den måde, at der skal tages hånd om de små foreninger, både fra Lederforeningen og fra vores side, for det er naturligvis et fælles ansvar', sagde han.

stan

Jeg vil nødig stemme imod de små foreninger, men det kan jeg blive nødt til