- Videoproduktion

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

har af mange grunde en fremtrædende plads i læseplanen for dansk - og skønt den kun er fra 1994, kan man blive helt nostalgisk ved at læse vejledningens afsnit om 'Lyd og levende billeder', hvor der helt klart tænkes i analogteknik.

Videoteknologien er siden blevet digital, og det betyder, at redigeringsarbejdet - som altid har været teknisk vanskeligt - er blevet meget enklere. Alt det andet filmarbejde er selvfølgelig ikke blevet enklere, fordi videoen er blevet digital!

For nylig stødte jeg på noget 'legetøj', som udnytter denne digitalisering:

Det er ret genialt, enkelt og billigt og kan imødekomme arbejdet mod nogle af de klare mål - i hvert fald på de yngre klassetrin. På 1.-2. klassetrin hedder det således: 'udtrykke sig i enkle produktioner med billeder, lyd og tekst'. Det kan gøres på mange måder. En er videoproduktion.

Lego Studios er et webkamera, et program til at optage og redigere videofilmene - og et hæfte, som på enkel vis forklarer programmet og en række af filmproduktionens faser og virkemidler. Et udmærket hæfte til både elever og lærer!

Installer programmet, slut kameraet til en USB-port (Universal Serial Bus) - så er filmstudiet klar.

Der følger naturligvis klodser med, så man kan bygge kulisser, men glem dem. De eneste klodser, man behøver, er dem, man bygger kamerastativet med. Kameraet egner sig absolut ikke til håndholdte optagelser.

Kulisser laver børnene, de bruger dukkehuse eller trækker kameraet ud af vinduet - der er fem meter kabel. Skuespillerne er dukker, bamser, papfigurer - måske optræder børnene selv?

Fotografen sidder ved computeren, hvor man kan se billedet fra webkameraet. Redigeringen foregår samme sted. Og naturligvis er det til at finde ud af for børn - det er jo det, Lego lever af.

Nej, kvaliteten er ikke til broadcast. Det er heller ikke nævnt blandt de klare mål, men den er god nok til en website.

www.lego.com/studios er desværre helt på engelsk, men elever og lærere kan blive inspirerede af de børneproduktioner, som kan ses der.

Nu er det igen på tide at fortælle dine elever, at de kan deltage i Think Quest. Konkurrencen, hvor elever udarbejder webbaseret undervisningsmateriale til deres kammerater.

Det er ikke en klasseaktivitet, men et projekt for en mindre gruppe. Måske foregår det meste endda i fritiden? Deltagerne skal være fyldt 12 år - og gruppen skal have en vejleder - en med lidt sund kritisk sans - en, som er interesseret i deres arbejde - en lærer for eksempel!

Giv eleverne adressen www.thinkquest.dk

Denne uges NETopNU er redigeret af Johan Jacobsen