Debat

Krav om højere pension

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I den pensionsrapport, som et udvalg under DLF udarbejdede sidste år, blev det klart dokumenteret, at pensionsordningen for overenskomstansatte lærere er væsentlig ringere end pensionsordningen for tjenestemandsansatte. Dette forhold skal der rettes op på med Overenskomst 02. Selve alderspensionen skal hæves betydeligt. Pensionen for de, der enten frivilligt eller ufrivilligt stopper før 65 år, er katastrofalt lav. Endelig er forsikringen ved dødsfald og invaliditet kun på cirka halvdelen af niveauet for tjenestemandsansatte.

En anden problemstilling, som også må inddrages i forhandlingerne, er, at vi er en række lærere, som blev ansat i folkeskolen i 80'erne, og som mere eller mindre tilfældigt ikke nåede at blive tjenestemandsansat. I min kommune var vi således fire lærere, der blev ansat i august 1984. Kun de to nåede at blive tjenestemænd. Det betyder, at selv om vi lønmæssigt og med hensyn til arbejdsvilkår har været stillet nøjagtig ens, så er vi altså to ud af fire, som har en væsentlig ringere pensionsordning. Desuden har vi, der har været med i Lærernes Pension fra starten, ikke fået en optimal forrentning af vore indskud. Det skyldes, at en del af overskuddet hvert år skal bruges til opbygning af egenkapitalen i Lærernes Pension, i takt med at selskabet vokser. Derfor får vi en lavere tilvækst på vore personlige konti i mange år frem i tiden, indtil selskabets vækst flader ud.

Rent teknisk er der flere muligheder for forbedringer, og vi har i Lærernes Pensions Medlemsfora drøftet forskellige modeller, som kan rette op på nogle af skævhederne.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Så når DLF's medlemmer i den kommende tid på medlemsmøder skal være med til at opstille krav til Overenskomst 02, og når de kongresdelegerede til oktober træffer den endelige beslutning om disse krav, så vil jeg kraftigt opfordre til, at en væsentlig forbedring af de overenskomstansattes pension bliver højt prioriteret.

Simon Simonsen

Medlemsforum Vest

Rødding

Powered by Labrador CMS