Gift med chefen

Næsten hver fjerde skoleleder, der er medlem af DLF, bor sammen med en af medarbejderne på skolen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er ikke let at være nødt til at gå til skolelederen, hvis man har problemer med en kollega. Endnu sværere kan det være, når kollegaen er gift med lederen. Og det er ingen sjældenhed, viser DLF's medlemskartotek. Tallene viser, at næsten hver anden skoleleder bor sammen med en lærer. Mange af dem har tydeligvis fundet det bedre, at ægtefællen arbejder på en anden skole, men knap hver fjerde leder eller viceinspektør bor sammen med en lærer, der er ansat på deres egen skole.

Jørgen Stensgård, som er tilsynsførende i Arbejdstilsynet i Ringkjøbing Amt, er ikke overrasket over tallet.

'Det kan have nogle praktiske fordele at arbejde på samme skole. Men Arbejdstilsynet melder klart ud, at vi ikke synes, at det er en god idé. Det skyldes, at vi har dårlige erfaringer med det'.

Arbejdstilsynet har i øjeblikket to aktuelle sager, der handler om ægteskabelige relationer mellem lederen og en ansat. I den ene fortæller lærerne om, hvordan de drejer samtalen over til neutrale emner, hvis lederens kone sætter sig ved bordet i spisepausen.

'Lærerne har flere gange oplevet, at ting, de havde talt om, kom til inspektørens kendskab, og det kunne kun være sket over aftensmaden. Derfor var de ikke trygge ved at have hende med ved bordet', fortæller tilsynsførende Jørgen Stensgård.

I det andet tilfælde var skolens tidligere leder gift med en lærer, som bevidst valgte ikke at arbejde på skolen. Derfor troede alle, at man havde en politik på området. Da en ny skoleleder kom til, blev lærerne hørt, da hans kone søgte en stilling på skolen. Alle skrev under på, at det var i orden, undtagen en.

'Kort tid senere blev der rejst en sag fra skolelederens side mod den lærer, der ikke havde skrevet under. Sagen skyldtes, at læreren og lederens kone ikke kunne sammen, og læreren blev overflyttet. Man kunne have en mistanke om, at det var, fordi læreren ikke ville skrive under', siger Jørgen Stensgård. Han synes absolut heller ikke, at det er nogen rar opgave at skulle fortælle skolelederen, at hans ægteskabelige forhold skaber problemer.

'I en sag brød lederen helt sammen, da vi fortalte ham om lærernes utryghed. Han havde slet ikke selv oplevet det som et problem, og det tror jeg er meget generelt', siger Jørgen Stensgård fra Arbejdstilsynet.

Socialrådgiver Susanne Grove, der arbejder med personsager i Danmarks Lærerforening, kan ikke huske konkrete sager med lærere, der har ringet ind om komplikationer af den type. Men hun kan sagtens se problemet.

'Det er meget vigtigt at være opmærksom på betydningen af personlige relationer, for det kræver en meget professionel adfærd, hvis så tætte relationer mellem en ansat og chefen ikke skal give problemer', siger hun.

En del kommuner har en fast politik om, at en leder ikke må være gift med en af de ansatte. Hvis det sker, skal læreren flytte til en anden skole.

Pai

Det er meget vigtigt at være opmærksom på betydningen af personlige relationer, for det kræver en meget professionel adfærd, hvis så tætte relationer mellem en ansat og chefen ikke skal give problemer

Powered by Labrador CMS