Debat

Stammen kan ikke kureres

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Svar til John Brogård (Folkeskolennummer 25).

Du refererer til en svært stammende elev, som du har 'kureret' for stammen, og opfordrer andre til at udvise samme forsøg. Hertil vil jeg svare følgende:

Stammen kan ikke kureres, for det er ikke nogen sygdom. Men der kan arbejdes med stammen, så problemet bliver mindre. Men det skal der fagfolk til, talepædagoger og i et vist omfang psykologer - ellers kan man gøre mere skade end gavn.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Det er rigtigt, at der er forskel på sang og tale. En af de væsentligste forskelle er, at stammen kun findes i kommunikative sammenhænge, og sang er ikke kommunikation.

Det er også rigtigt, at man ikke stammer, når talehastigheden nedsættes meget. Hvis en stammer ikke vil stamme, kan han enten synge, tale langsomt eller ændre på rytmen i sin tale. Det er et spørgsmål om afledningsmanøvre. Så let er det! Men det er der ikke mange stammere, der har lyst til hele tiden. De vil gerne af med deres stammen, men ikke ændre måden at tale på så radikalt.

De fleste stammere prøver med mange midler at undgå at stamme, fordi de mærker omgivelsernes negative reaktioner. Derfor ser man hos stammere ofte mange undgåelser og kamp mod stammen. Men der er mange negative omkostninger forbundet med ikke at turde vise sin stammen, lav selvtillid og manglende selvværd.

Du tror, at du har kureret din elev for stammen. Du har i stedet vist ham en ny måde at undgå stammen på. Der vil ikke gå lang tid, før han igen er i gang med at kæmpe imod sin stammen, for stammen ligger i ham, parat til at dukke op igen med fornyet styrke. Endnu en gang skuffet og med endnu lavere selvtillid, fordi det heller ikke denne gang lykkedes ham at leve op til andres forventninger om at holde op med at stamme og tale ordentligt. Det, du har udvist, er i høj grad uvidenhed, manglende accept og tolerance over for en stammende elev!

Du kan gøre ubodelig skade over for en stammende elev, som har svært ved at sige fra over for en sådan massiv indblanding. Lad ham dog stamme i fred, udvis i stedet tolerance og henvis ham til en kompetent talepædagog, der har forstand på stammebehandling.

Og for en god ordens skyld: Stamning er svensk, på dansk hedder det stammen!

Dorte Hansen

Dansk Videnscenter for Stammen

Forkortet af redaktionen