Blog
0   7

Hvorfor er 'privatliv' vigtigt i et demokrati?

Abonner på nyt om Digitalt Selvforsvar i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

LB Forsikring finansierer 3-timers gratis workshops for skolelærere i hele landet, så de kan komme på forkant med eleverne og lære dem vigtigheden af privatliv i et datademokrati

Hvorfor går vi egentlig ind i en lukket stemmeboks til folketings- og kommunalvalg? Hvordan kan det være, at unge par har ret til ikke at fortælle en ny mulig arbejdsgiver, at de planlægger at få børn? Og hvad kan det betyde for dig senere i dit liv, hvis din mor har fortalt Facebook og hele verden, at du er blevet helbredt for en kræftsygdom?

Det er nogle af de spørgsmål, man som lærer kan stille eleverne for at få dem til at reflektere over, hvad privatliv er. Nemlig retten til at bestemme, hvem der ved hvad om dig hvornår. Mange - ofte anført af tech-industrien - har travlt med at sige, at børn og unge er flintrende ligeglade med privatliv, men det passer ikke. Tværtimod. Børn bruger bare ikke begrebet.

Mange børn og unge navigerer sikkert rundt i den digitale verden uden at forstå, hvad det kan betyde for dem selv og ikke mindst vores (velfærds)samfund, at nogle få store virksomheder og staten indsamler ufatteligt detaljerede data om os og i nogle tilfælde samler disse data i detaljerede profiler. Når vi benytter sociale medier, hjemmesider og apps afgiver vi alle data. Det giver os mange muligheder, men det giver også adgang til vores privatliv og øger risikoen for udnyttelse til kommercielle eller kriminelle formål - og ikke mindst risikoen for at vores demokrati bliver undergravet. For i et demokrati er det dem med magten, der bør være gennemsigtige - ikke nødvendigvis de svageste i et samfund; enkelt personer.

Artiklen fortsætter under banneret

Alt det skal vi alle være langt mere bevidste om, og derfor støtter LB Forsikring en række workshops over hele landet for skolelærere, så de kan komme på forkant med børnene, når det gælder brug af smartphones og computere. Tjek kurserne ud her og læs mere om det her.

Til hver workshop underviser undertegnede i dataforståelse og digitalt selvforsvar i samarbejde med de enkle CFU-centre landet over. Vi har allerede afholdt en håndfuld og har fået meget positiv feedback.

Håber at se dig et sted i Danmark snart. På vores fælles hjemmeside ligger der en lærervejledning med øvelser, videoer og præsentation til inspiration for de lærere der ønsker at undervise deres elever i emnet.

Fotos:  Jesper Ludvigsen

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.047 andre er allerede tilmeldt