Debat

Stavnsbundet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som bekendt blev stavnsbåndet ophævet i 1788 - efter at have bestået i 55 år, for at herremændene i forbindelse med en landbrugskrise kunne få billig arbejdskraft.

Stor var min overraskelse, da jeg, efter 26 års ansættelse i Ballerup Kommune, fik job i en anden kommune (Taastrup) og har måttet sande, at stavnsbåndet i nogen grad stadig er gældende for tjenestemænd i folkeskolen. Jeg er tjenestemand i grå gruppe og er ansat i min nye kommune på samme vilkår som i min tidligere.

Jeg har arbejdet 200 skoledage årligt, eller et fuldt skoleår, og er skiftet 1. august 2000 til min nuværende kommune og er fortsat her i gang med et fuldt skoleår. Da jeg skifter ansættelse fra en kommune til en anden, fratrækkes tilgodehavende for ferie, i alt ti arbejdsdage, som jeg altså har arbejdet uden løn. Dette drejer sig om et direkte løntræk i min efterårs- og vinterferie.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Selvfølgelig har min tillidsmand, både i den nuværende og i min tidligere kreds, forsøgt at få en begrundelse for, at man fratager mig berettiget løn/feriedage. De har intet resultat opnået, kun fået henvisning til gældende bestemmelser.

Jeg må derfor spørge DLF eller formanden:

- Hvordan kan/skal man acceptere sådanne betingelser?

- Hvad har foreningen DLF gjort for at forhindre denne form for stavnsbinding?

- Hvad agter DLF at gøre i denne konkrete situation?

Jeg forventer snarest at få et svar.

Per Damsø Pedersen

Ølstykke

Svar

I 1993 blev lærere omfattet af ferieaftalen på det kommunale område. Aftalen følger bestemmelserne i ferieloven. Det betyder blandt andet, at de enkelte kommuner selv kunne placerer ferierne.

Nogle kommuner placerede alle feriedagene i skolernes sommerlukningsperiode, andre kun tre uger om sommeren og så én uge i skolernes efterårsferie og én uge i skolernes vinterferie.

Problemet opstår, hvis en lærer, der har afholdt fem uger i juli måned per 1. august, flytter til en kommune, der kun afholder tre uger i juli. Da skolen normalt holder fuldstændig lukket i efterårsferien og i vinterferien, har den lærer, der er nyansat og har afholdt al sin ferie, ikke mere ferie at tage af.

Hvis man er medlem af a-kassen, kan man melde sig ledig på den første 'feriedag' og så få understøttelse. Det oplyser a-kassen om i Folkeskolenforud for hver af de ferier.

I ferietillægget, som udsendes forud for sommerferien og i TR-håndbogen, anbefaler vi, at man ved nyansættelser eller flytninger undersøger ferieafviklingen på den nye arbejdsplads og eventuelt aftaler, at man arbejder det antal timer, ferien udgør, på et andet tidspunkt. Set over perioden betyder det jo ikke, at man arbejder mere.

Man har fem ugers ferie - og ikke mere. På den anden måde har man reelt to ugers mindre arbejde.

Foreningen rejste problemstillingen i forbindelse med Overenskomst 99, men det var ikke muligt at aftale ændringer med de kommunale arbejdsgivere.

Anni Herfort

formand for DLF