Debat

Overenskomstansattes pension

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg blev ansat i folkeskolen i 1985 og var timelærer i otte år. Min daværende inspektør samt medarbejderrepræsentanterne ville ikke gøre mig til tjenestemand. Tiderne fra 1985-1993 var onde tider i folkeskolen. Timelærerne var plaget af megen usikkerhed omkring ansættelse, det var Sifu-princippet (sidst ind, først ud), der herskede. Mange timelærere blev overtallige på skolerne i de tider.

I 1993 overgik vi til kommunalansættelse. Der blev ikke oprettet flere tjenestemandsstillinger. Der skulle aftales en ny pensionsordning for de overenskomstansatte, og Lærernes Pension blev dannet. Der var ingen penge i kassen i begyndelsen, så vi startede forfra. Lærernes Pension var en opsparingog investeringskasse, ikke en tilsagnskasse som tjenestemændenes. De overenskomstansatte kunne kun få, hvad der var opsparet/investeret. Da pensionskassen var ny, var der intet risikooverskud til fordel for de forsikrede. Jeg har igennem papirer, jeg hvert år får fra Lærernes pension, erfaret, at jeg ved den samme åremålsansættelse i folkeskolen som en tjenestemand, fra 1985 til 2017 (32 år), hvor jeg bliver 65 år, vil få cirka 25 procent af min løn i pension, hvorimod en tjenestemand vil få cirka 50 procent af sin løn i pension. Det må siges at være en katastrofe for de overenskomstansatte. DLF har fået udarbejdet en pensionsrapport. Den kan hentes på DLF's hjemmeside, jeg vil gerne anbefale alle overenskomstansatte at gøre dette. I denne rapport, som er udarbejdet af tjenestemændene i DLF's hovedstyrelse, nævnes problemet i én sætning i den 38 sider store redegørelse. Jeg citerer: 'Anbefaling: For overenskomstansatte skal Danmarks Lærerforening arbejde for at forhøje pensionsbidraget, forbedre lønforløbet og gøre alle løntillæg pensionsgivende'.

Jeg har to forslag til hovedstyrelsen. Da arbejdstidsaftalen ikke er til forhandling i 2002, så brug mange overenskomstmidler og ressourcer til at rette op på dette forhold.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Samt for de lærere, der er i klemme (ansat 1983-1994), lav en differentieret pensionsindbetaling,det kunne måske være 15,3 plus fem procent for netop denne gruppe. Noget må der gøres.

Preben Bendt

Odense