Folkeskolens leder:

Danske ulykker

Underrubrik

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Læreren er på cykeltur med sin klasse, hun ser en lastbil nærme sig og hopper hurtigt af cyklen for at advare. Eleverne undgår at blive kørt ned, fordi læreren handlede ansvarligt og hurtigt. Men lærerens indgriben kom til at koste hende dyrt, for da hun hoppede af cyklen, vred hun rundt på knæet og fik en alvorlig skade. Og sådan en arbejdsskade er ikke en arbejdsskade. I Danmark!

For myndighederne siger, at et ødelagt knæ er, hvad en lærer må kunne forvente på jobbet! At skaden skyldes hendes resolutte indgriben for at advare sine elever, kan hverken Arbejdsskadestyrelsen eller Den Sociale Ankestyrelse anerkende som 'en udefrakommende, pludseligt indtrædende begivenhed med skadelig påvirkning til følge'. Den slags er 'forventeligt' i arbejdet som lærer. Derfor er det ikke en arbejdsskade.

Med andre ord: Det var De selv ude om, lærer Jensen. Det var bare ærgerligt, at De kom ud for en ulykke, mens De passede Deres arbejde.

Og sagen er ikke enestående. Sygeplejersken skal ikke regne med hjælp, fordi knæ eller ryg ikke kan klare belastningen, når hun pludselig står med hele patientens vægt, ligesom pædagogen ikke skal regne med at få anerkendt at få en arbejdsskade, hvis et uroligt barn rykker hende i armen, så skulderen beskadiges.

Sådan er det i Danmark. Men sådan er det ikke i lande, som vores stolte nation sædvanligvis sammenligner sig med. Et materiale, som Folkeskolenhar fået aktindsigt i, viser for eksempel, at af 20 sager, der ikke anerkendes som arbejdsulykker i Danmark, ville de svenske myndigheder anerkende de 18. I Tyskland ville man enten anerkende sagerne eller undersøge årsagssammenhænge. End ikke det sidste gør man herhjemme. Norge anerkender skader, som opstår efter små afvigelser fra de normale arbejdsrutiner. I Danmark kræves der store, ekstraordinære og pludselige afvigelser.

Det er Arbejdsskadeudvalget, der har spurgt til de udenlandske erfaringer. Men indtil nu har svarene været holdt hemmelige. Udvalget har ladet sig nøje med nogle generelle og intetsigende sammenskrivninger, og udvalget har - ifølge et udvalgsmedlem - i øvrigt ikke brugt meget tid på oplysningerne. Man arbejdede, sad eller skændtes i to år, hvorefter udvalget afleverede en tyk rapport om, at man ikke var nået frem til noget. Så arbejdsulykker, der udspringer af 'det forventelige', er stadig ikke ulykker!

I slutningen af måneden skal en tværministeriel arbejdsgruppe rapportere til socialminister Henrik Dam Kristensen omde samme problemstillinger. Arbejdsgruppens formand vil ikke fortælle Folkeskolen,om man bruger de hemmelige, men tankevækkende udenlandske sammenligninger. Men egentlig burde konklusionen være nem. Hvorfor ikke blot skrive: En arbejdsskade er en arbejdsskade - uanset nationalitet. Også i Danmark!

-th

Læs side 4

En arbejdsskade er ikke nødvendigvis en arbejdsskade - i Danmark