Blog
0   3

Madmyter – sundt eller falsk

Abonner på nyt om Ernæringskommentaren i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Det kan være svært at finde rundt i junglen af sundhedsinformation, både for os som voksne og for vores børn. I Fødevarestyrelsen har vi derfor udgivet en række nye film, som skal gøre os klogere på nogle af alle madmyterne.

Anekdoten om, at man i en nødsituation skal iføre sig iltmasken før sit barn er efterhånden lidt fortærsket, men ikke desto mindre sand – også når det gælder madmyter. Som både fagpersoner, forældre og andre, der omgiver og kommunikerer med vores børn, er det vores ansvar at hjælpe børnene til at kunne skille skidt fra kanel.

En nylig undersøgelse fra Epinon viser, at 40 procent af danskerne er forvirrede over debatten på kost- og motionsområdet. På sociale medier, blogs og lignende om sundhed og mad ser vi fortællinger og debatter, som ofte bliver følelsesbetonede og baserede på personlige erfaringer frem for viden og evidens. Myter om fødevarer og nye quickfix-kurer florerer i et virvar, og de mange ofte skiftende og modsatrettede informationer gør det svært for både børn og voksne at vurdere, hvad de skal tro, og hvordan de skal agere. Dertil kommer at mange googler sig til viden på området. Vi står derfor, omend ikke i en nødsituation, men med en meget vigtig opgave, hvor vi skal lykkedes med at hjælpe vores børn til at finde vej i informationsjunglen, så de kan træffe sunde valg for dem selv og andre.

Artiklen fortsætter under banneret

Kun sammen kan vi løse opgaven

I Fødevarestyrelsen er det vores forpligtelse, men også en hjertesag, at den bedste evidens er tilgængelig, og at den yngre generation får de bedst mulige vilkår for et sundt liv med sund velsmagende mad og måltider, der styrker fundamentet for trivsel og læring. Vi arbejder derfor aktivt for at mindske forvirringen på dette område og hjælpe både børn, forældre og de fagpersoner, som omgiver børnene med at navigere i gennem den store strøm af mere eller mindre videnskabelig information om mad og sundhed. For når børn og unge møder information fra deres yndlingsbloggere eller influencere skal de være klædt på til at foretage en kritisk vurdering, men også kunne spørge de voksne til råds.

Det er ingen nem opgave at rydde ud i madmyterne, og vi kan ikke løse den alene. Rigtig mange faktorer spiller ind, og derfor er vi også taknemmelige for, at vi er så mange der samarbejder for at fjerne fup og fremme fakta.

Som led i sådan et samarbejde har Fødevarestyrelsen sammen med VIA University College og Aarhus Kommune udviklet et undervisningsforløb om kritisk tænkning under Aarhus Kommunes projekt ’Kend din mad’. Målet med undervisningsforløbet er, at børn og unge lærer at forholde sig kritisk til mad- og sundhedsbudskaber, og at eleverne lærer at reflektere over, hvor de får deres viden fra, og hvorvidt den er troværdig. Et vigtigt tiltag som jeg håber, at både skolerne i Aarhus og rundt om i landet vil gøre godt brug af.

Sidst men ikke mindst har et samarbejde med ernæringsdebattørerne Morten Elsøe og Morten Svane betydet, at over 800.000 allerede har set den første film om madmyter. Filmene er primært henvendt til en voksen målgruppe. Se den første film om sundt eller falsk på:

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
727 andre er allerede tilmeldt