SPECIALPÆDAGOGIK-NETVÆRKET er for alle, der interesserer og arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov.

I samarbejde med Tidsskriftet Specialpædagogik

(7.895 følger) Se alle medlemmer

For at du kan oprette indlæg i Specialpædagogik kræver det at du har en profil og er logget ind.

OPRET PROFIL
0   11

Feuersteins læringsmetoder giver gode resultater

Den vidtgående specialundervisning på Mølleholmskolen i Høje-Taastrup har længe været på udkig efter en måde til at optimere elevernes udbytte af undervisningen. I februar blev halvdelen af personalet uddannet i Feuerstein, og de første resultater er begyndt at vise sig.

0   0

Nyt motionsløb samler penge ind til ordblinde børn og unge

Ordblindeløbet er et nyt tilbud til motionister. Startskuddet lyder på lørdag i Horsens og skal gøre den internationale ordblindeuge synlig. ASV Horsens er med til at arrangere løbet og viser sig frem for unge og voksne med behov for kompenserende undervisning.

0   1

1.700 svenske lærere uddannes i specialpædagogik

Over 1.700 svenske lærere begynder til november på en uddannelse, der skal styrke deres specialpædagogiske kompetencer, så de bedre kan møde forskellige elevers behov. Det skriver Skolvärlden, der udgives af Lärarnas Riksförbund. I alt har den svenske stat afsat 540 millioner kroner til projektet, som løber til og med skoleåret 18/19. Målet er at uddanne et femcifret antal lærere.

0   90

PD: Gode relationer mellem elev og lærer er afgørende

Det gensidige forhold mellem elev og lærer - og ikke den konkrete metode - er afgørende, når unge i udsatte positioner skal udvikle tro på, at de er noget værd i fællesskabet, siger Ditte Matthiesen i sit diplomprojekt

0   67

Opråb fra lærer: Kommunen er mere loyal over for økonomien end læreren

Specialskolelærer Camille Raisch-Untereiners, 46, kræftsygdom var ikke forenelig med skolens drift, mente leder og kommune, og hun fik en fyreseddel. Her kan du læse hendes beretning.

1   5

Forældre vil øge kendskabet til særlig intelligenstræning

For et par år siden medvirkede Anna fra Køge i tv-programmet De uhelbredelige. Pigen lider af en sjælden kromosomfejl og autisme. I programmet gjorde hun store fremskridt, da hun fik trænet sin intelligens efter Feuersteins metoder. Nu præsenterer forældrene og Køge Kommune metoden på en bootcamp.

0   0

Landsforeningen Autisme udvider med kreds i Grønland

Forældre til børn med autisme i Grønland har fået et netværk, da Landsforeningen Autisme i Danmark har oprettet en kreds i landet. Kredsen peger på, at nogle familier må forlade Grønland, fordi daginstitutioner, skoler og uddannelsesinstitutioner mangler viden om forstyrrelsen, skriver Sermitsiaq.AG. Karsten Høy, direktør for erhvervsfremmeselskabet Greenland Holding og far til en 14-årig søn med infantil autisme, er blevet formand for kredsen, der vil arrangere en konference om autisme i foråret 2017.

0   157

Bachelor: Elever skal lære at forstå egne og andres følelser

Evnen til mentalisering handler om at forstå følelser og handlinger, sætte ord på følelser og reaktioner, så man bliver bedre til at indgå meningsfuldt i et fællesskab og føle sig set, hørt og forstået, siger Lise Jørgensen i sit bachelorprojekt

0   0

Aarhus-budget strammer styringen med skolernes økonomi

Et flertal uden om de borgerlige indgik fredag eftermiddag budgetforlig i Aarhus. Rådmand for Børn og Unge Bünyamin Simsek (Venstre) mener, forliget på væsentlige områder penge fra børnene og de unge i Aarhus, fratager skolebestyrelserne en stor del af indflydelsen på skolernes økonomi og har afsat for få midler til renovering af skolerne. Forliget afsætter et engangsbeløb på 4 mio. kr. over fire år til kompetenceudvikling af specialundervisere.

0   4

Penge flyttes rundt mellem svage elever på Skanderborgs skoler

Da Skanderborg kommune i mandags indgik forlig om budget for 2017, kunne lærerne kun kortvarigt glæde sig over en ekstra million kroner målrettet til at styrke indsatsen for de fagligt svageste elever.

0   0

Kommunale hjemmesider svigter mennesker med funktionsnedsættelser

Nul. Det er det antal danske kommuner, som ifølge en ny undersøgelse overholder de tilgængelighedsstandarder, KL, regeringen og Danske Regioner aftalte i 2007. Undersøgelsen er foretaget af firmaet Shift, der udvikler hjemmesider, og direktør Kim Johannesen er skuffet over den manglende interesse for standarderne. ”Det er meget lidt prioriteret hos vores kunder. De tror, det koster mange penge at levere, men det gør det ikke,” siger han til version2.dk. De to mest normale fejl er ifølge rapporten manglende kontrast i tekst og baggrund, og at hjemmesiderne ikke kan styres via tastaturgenveje.

2   2

Gratis app gør det nemt at skabe bevægelse i specialklassens timer

Living Buddy er en talende motionsven, som med tydelig og enkel grafik er særlig brugervenlig til børn og unge med for eksempel autisme og ADHD. Speciallærer Pia Brandhøj Jensen har taget app’en til sig, fordi den er let at bruge og motiverer eleverne til at bevæge sig.

0   0

Lederen af specialafdelingen på Aabybro Skole overfaldet af far

Kritikken har haglet ned over Aabybro Skole, efter at ti specialelever i sidste uge blev udelukket fra Kronprinsesse Marys indvielse af skolen. Nu er skolen også blevet involveret i en politisag, skriver TV2 Nord. En far til skubbede under et møde med alle specialklassens forældre i går så hårdt til lederen af specialafdelingen, at hun faldt over en stol. Ifølge tv-stationen blev hun derefter kørt på sygehuset. Borgmester Mogens Gade (V) bekræfter overfaldet, men ikke at der skulle være en sammenhæng med Mary-besøget.

0   128

Bachelor: Støtteundervisning uden forbindelse med den almene undervisning er ikke nok

Lærere i den almene undervisning og støttecentre skal arbejde tæt sammen, så elever, der får støtte, undgår at udvikle negative oplevelser af at være nogen, der ikke kan og som man ikke regner med, siger Søren Smitt Larsen i sit bachelorprojekt

0   2

Skoleleder undskylder, at elever blev sendt væk under Mary-besøg

Ti elever fra specialafsnittet på Aabybro Skole fik ikke lov at være med, da kronprinsesse Mary i sidste uge indviede skolens nye bygninger. Nu undskylder skoleleder Kristine Fooken Jensen. Ikke over for eleverne og deres forældre, men for at økonomiudvalget i Jammerbugt Kommune ikke modtog retvisende besked om, at nogle elever ikke deltog i kronprinsessens besøg. Skolelederen fik også først selv at vide efter indvielsen, at eleverne var sendt på udflugt. En beslutning, der blev truffet af leder og medarbejdere i specialafsnittet, som vurderede, at det ville blive for voldsomt for eleverne at deltage i indvielsen.

0   130

Bachelor: Sæt ind mod digital mobning

Lærere og pædagoger ser ikke, hvad børn og unge bliver udsat for, det giver en professionel usikkerhed, så de ikke sætter ind. Men der kan og skal handles, siger Eva Trautner Beck i sit bachelorprojekt

0   121

Bachelor: Professionelle lærerskøn og helhedstænkning hjælper elever med ADHD

Flere og flere børn med diagnosen ADHD og ASF bliver behandlet med Ritalin. Lærerne er ikke afvisende, men noget skeptiske. De understreger, at det vigtigt altid at se på det enkelte barn og at kunne vurdere konkret og professionelt, fortæller Rasmus Øst Birkkjær i sit bachelorprojekt.

5   22

Der var engang en høring …

Folketingets uddannelsesudvalg havde i onsdags d. 14. september indkaldt til høring om de nationale test. De mange diskussioner om pålidelighed og gyldighed af disse test er kommet helt ind i de folkevalgte kredse. Nu skulle der tages stilling til om eller, hvordan det skal fortsætte.

1   6

Læsecenter for alvorligt ordblinde opnår gode resultater

Aarhus Kommune satsede rigtigt, da man i 2009 oprettede et læsecenter, hvor massivt ordblinde elever lærer at bruge læringsstrategier og it som kvalificerende redskab, inden de vender tilbage til hjemklassen. Eleverne forbedrer deres læseevner markant, viser en evaluering.

0   117

Bachelor: Succesoplevelser kan give personlige og faglige sejre

Når relationerne er gode, og eleverne oplever succes og fællesskab, kan der også stilles faglige krav. Faglighed og alsidig udvikling bliver hinandens forudsætninger frem for hinandens modsætninger, siger Mathilde Mikkelsen i sit bachelorprojekt.